Τέλος στην αποφυγή φαινόμενων εκμετάλλευσης, αγοραπωλησίας και συναλλαγής ταφείων εις βάρος των δημοτών.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ένα θέμα το οποίο εισηγήθηκε η Δημοτική αρχή, ήταν αυτό της αντιστοίχισης και ταυτοποίησης των ταφείων στο παλαιό κοιμητήριο Άρτας, ένα νοικοκύρεμα που επιχειρείται μετά από πολλά χρόνια. Ειδικότερα, το 2015, με απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο είχε απαγορεύσει τις νέες ταφές προσωρινά, προκειμένου να ολοκληρώσει η υπηρεσία του Δήμου, την διαδικασία αντιστοίχισης και ταυτοποίησης των ταφείων, ώστε στην συνέχεια να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η απόφαση αυτή, στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση ακυρώθηκε, αφού όπως ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, η αρμόδια υπηρεσία ολοκλήρωσε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν ώστε η διαχείριση να γίνεται αποκλειστικά από την Υπηρεσία Κοιμητηρίου του Δήμου Αρταίων (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ίδρυση και η συντήρηση κοιμητηρίων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων).

Συγκεκριμένα, ο Δήμος, ολοκλήρωσε την αποτύπωση 3.800 ταφείων στο παλαιό κοιμητήριο, τόσο με τη χαρτογράφηση και αρίθμηση όσο και με τη φωτογράφιση αυτών, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει σωστή αντιστοίχιση των τάφων με τα στοιχεία της υπηρεσίας, αλλά και κάθε τάφου με τον υπόχρεο αυτού, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εκμετάλλευσης, αγοραπωλησίας και συναλλαγής ταφείων εις βάρος των δημοτών. Από την διασταύρωση των στοιχείων και τις εκταφές που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα, για αρχή έχουν ελευθερωθεί 200 ταφεία. Επιπλέον, τηρείται αυστηρά ο ενταφιασμός πρώτου βαθμού συγγενείας στο ίδιο ταφείο, αφού δεν πρόκειται για αντικείμενο ιδιοκτησίας και μεταβίβασης κανενός και η διαδικασία τήρησης του κανονισμού θα συνεχιστεί με νέες εκταφές και τοποθέτηση σε οστεοφυλάκια όλων των παλιών ταφείων.

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε πως ο Δήμος Αρταίων διαθέτει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό του, για τη συντήρηση, καθαρισμό, επισκευή και φύλαξη των κοιμητηρίων.