Κατόπιν εορτής, παίρνει μέτρα η κυβέρνηση την ώρα που η κατάσταση της πανδημίας στην χώρα βρίσκεται σε έξαρση με το 5ο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών και ενώ οι νεκροί φτάνουν τις 21.000. Μόλις την Κυριακή, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο αριθμός των νεκρών έφτανε τους 20.429 και όπως φαίνεται το 2021 θα κλείσει με έναν εφιαλτικό απολογισμό. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των επιστημόνων προκαλούν αυξημένη ανησυχία, καθώς εκτιμούν ότι στα μέσα του επόμενου μήνα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 20.000.

Τα νέα μέτρα έχουν ισχύ από 3 Ιανουαρίου 2022 έως τις 16 σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.

-Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.

-Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.