Το Νησί της λίμνης Παμβώτιδας και η πόλη των Ιωαννίνων επιλέχθηκαν για τη διεξαγωγή των εργασιών του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενώ εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού και Περιβάλλοντος θα συμμετέχουν με ενδιαφέρουσες θεματικές, αλλά και με ανακοινώσεις σε φλέγοντα ζητήματα των νησιών.

Κατά την διάρκεια του Συνέδριου οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα μικρά νησιά. Oι μικρονησωτικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης, τόσο των δικών τους κοινωνιών, όσο και σε εθνικό επίπεδο ως μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης- περιφερειακής ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τίτλος του Συνεδρίου είναι: «Ισχυρά μικρά νησιά, ισχυρή Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, αναφέρθηκε στην απόφαση το φετινό Συνέδριο να πραγματοποιηθεί στο Νησί των Ιωαννίνων στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Δικτύου στην πόλη, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των κρατικών φορέων στο Συνέδριο, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αναδειχθούν σημαντικά προβλήματα και θα προωθηθεί η δυνατότητα επίλυσής τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μικρών Νησιών θα τεθούν στο επίκεντρο και τα ζητήματα του Νησιού της λίμνης Παμβώτιδας.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Βασίλης Βασιλείου στάθηκε στη σημασία της διασύνδεσης της επιχειρηματικότητας.

Στο σκοπό του Νησιωτικού Ευρωπαϊκού Δικτύου που είναι η παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τη δημιουργία πολιτικών ανάπτυξης των νησιών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρός του Γιώργος Μπενέτος.

Τη δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας στα μικρά νησιά περιέγραψε ο Δήμαρχος Πάτμου Ελευθέριος Πέντες, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου νομοθετικού πλαισίου.

Τέλος, ο Δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης τόνισε ότι αποτελεί στοίχημα η επιστροφή των νέων στα νησιά, ώστε να αποκτήσουν ξανά ζωή και να καταφέρουν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες.