Τα πρώτα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, Σάββατο, αφού πλέον αλλάζει ο τρόπος με τον οποίον θα μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ και γενικότερα στα καταστήματα τροφίμων οι πολίτες.

Ειδικότερα, επανήλθε ο περιορισμός στον αριθμό των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων, με τα αναλυτικά μέτρα να έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα στα καταστήματα τροφίμων

Από σήμερα, 13 Νοεμβρίου και έως τις 22 Νοεμβρίου, μπαίνει σε ισχύ η τήρηση αποστάσεων και παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ.

Το παραπάνω αφορά όλα τα καταστήματα τροφίμων, δηλαδή σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι από τα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται πλέον η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να πωληθούν μόνο εάν «κοπεί» το ανάλογο τιμολόγιο και έχει επιδειχθεί από τον πελάτη η σχετική επαγγελματική ταυτότητα.

Τι ισχύει για κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Όσον αφορά σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια κλπ, εξακολουθεί να ισχύει πως οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test).

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών μπορούν να έχουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Σχετικά με τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.