Η πανδημία δείχνει για άλλη μια φορά τα “δόντια” της, με το ΕΣΥ σε κλοιό ασφυκτικής πίεσης και τους ειδικούς να μιλούν για εικόνες περσινού Νοεμβρίου, αλλά και για το παράθυρο τελευταίας ευκαιρίας που προσφέρουν πλέον οι εμβολιασμοί, ώστε οι φετινές γιορτές να μη φέρουν μαζί τους την επιβεβαίωση των ζοφερών εκτιμήσεων για 10.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση και ενδεχομένως διλήμματα, με έσχατο το lockdown.

Το μήνυμα φαίνεται πως σε συνδυασμό και με την εφαρμογή των νέων μέτρων, έγινε αντιληπτό από πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν εμβολιαστικά ραντεβού. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την 1η δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 185% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, ενώ όσον αφορά την αναμνηστική δόση κλείστηκαν 275.000 ραντεβού, μια αύξηση της τάξης του 200% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 94.000 ραντεβού.

Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου και επισήμανε ότι η αναμνηστική δόση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, είναι η μισή δόση της κανονικής.

Με αφορμή τους πρόσφατους θανάτους εγκύων έπειτα από μάχη με την COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε την ασφάλεια του εμβολιασμού για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και όσες γυναίκες επιθυμούν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή στο μέλλον.

Σε σχέση με την τρίτη δόση είπε, πως παρατηρείται αναβολή, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι έχουν αντισώματα και τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν.

«Ένας εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50, μετράει όσο τρεις εμβολιασμοί στις νεότερες ηλικίες και είναι σημαντικό για να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στους άνω των 50 και να γίνει και η τρίτη δόση», τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ3.

«Ο μισός πλανήτης έκανε τουλάχιστον τη μισή δόση του εμβολίου, δηλαδή το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί επαρκώς» είπε, καλώντας τους πολίτες να μην φοβούνται.

Η κυβέρνηση σε κάθε τόνο διαμηνύει ότι δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα νούμερα ωστόσο αποτυπώνουν την κρισιμότητα του διαστήματος που διανύουμε. Χθες ένα νέο αρνητικό ρεκόρ 7.335 νέων μολύνσεων ήρθε να καταρρίψει το προηγούμενο, συνοδευόμενο με φωνές αγωνίας από τις εφημερίες στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με τα νοσοκομεία και της Αττικής να αρχίζουν και αυτά να πιέζονται, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί κατά 17% οι εισαγωγές. Χθες καταγράφηκαν 65 νέοι θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφθασαν τους 477.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μετέφερε την εικόνα από τη δύσκολη κατάσταση στο «Γεννηματάς» κάνοντας λόγο για «νύχτα του “Αγίου Βαρθολομαίου”».

Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι στο 60% της μεγάλης πίεσης που είχαν δεχτεί στο 3ο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.

Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 το τελευταίο δεκαπενθήμερο, η κατάσταση έχει δείξει “κόκκινο” εδώ και καιρό. Στη Θεσσαλονίκη μιλούν για εικόνες τραγικές, με το προσωπικό στις εφημερίες να έχει ξεπεράσει τα όρια του. Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται τουλάχιστον 3.500 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων το 1/3 είναι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Μας ανησυχούν όλες οι περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε η Υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην ΕΡΤ3. Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι από τα 580 κρεβάτια στις ΜΕΘ φτάσαμε τα 1.300, εκ των οποίων τα 600 διατίθενται σε ασθενείς covid και 500 εξ αυτών είναι γεμάτα και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο στο σύστημα υγείας, εάν όμως συνεχίσουμε με 6.500 κρούσματα την ημέρα, θα υπάρξει μεγάλη πίεση.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, ζούμε στιγμές του περσινού Νοέμβρη, φέτος ξεκινήσαμε πιο γρήγορα (…) Πολύ δύσκολη εφημερία το προσωπικό δεν αντέχει άλλο» ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσελέπης, κάνοντας λόγο για 70 εισαγωγές.

Στα Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αναδιατάσσουν τις κλίνες από ήπια περιστατικά non covid σε περιστατικά Covid, με το πρόβλημα να εστιάζεται στις ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες και χρειάζεται να γίνονται καθημερινά διακομιδές στην Αθήνα.

Δραματική η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Βόλου, όπου έξι άνθρωποι κατέληξαν σε ένα 24ωρο. Συνολικά νοσηλεύονται 110 ασθενείς με Covid. Από αυτούς οι 15 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μόνο οι 10 σε κλίνες ΜΕΘ, ενώ το σύστημα παροχής οξυγόνου έχει ξεπεράσει τα όριά του και δεν επαρκεί για όλους.

«Οργανώνεται το σύστημα υγείας για να αντέξει στην πίεση που υφίσταται, έχουμε εισαγάγει κίνητρα και εάν δεν αποδώσουν θα προχωρήσουμε στην επίταξη» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr