Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 στις 12:00 το μεσημέρι, οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Ύδρας θα προβούν σε τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου προς τιμήν των Υδραίων Ναυτών στην ομώνυμη Πλατεία των Συβότων.

Το μνημείο, που φιλοτεχνήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, είναι αφιερωμένο στους Υδραίους Ναύτες, οι οποίοι, το 1820,ναυτολογήθηκαν εκτάκτως και μαζί με Τούρκους απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν σε φρικτή εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της Μοίραςστα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων.

Η απόφαση τοποθέτησης του Μνημείου στα Σύβοτα, η μετονομασία της πλατείας από «Πλατεία Κερκυραίων & Κορινθίων» σε «Πλατεία Υδραίων Ναυτών» και η υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας, αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής, δόξας και μνήμης σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά δεν λησμονήθηκαν.