Οι φοιτητές μεταξύ άλλων απαιτούν άμεση επινοικίαση ξενοδοχείων καθώς και άμεση αξιοποίηση και επισκευή των δωματίων που μένουν άδεια

Σε κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησε ο Σύλλογος Εστιακών, καθώς όπως αναφέρουν οι φοιτητές η ίδια αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματά τους, απειλώντας πως θα τους πετάξει έξω από τις εστίες.

Οι φοιτητές μεταξύ άλλων απαιτούν άμεση επινοικίαση ξενοδοχείων καθώς και άμεση αξιοποίηση και επισκευή των δωματίων που μένουν άδεια.
Αναλυτικά


ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στην Πρυτανεία, μετά από απόφαση του Συλλόγου Εστιακών, της Φιλοσοφίας και του ΠΤΝ. Στόχος ήταν να τεθούν ζητήματα που έχουν προκύψει μετά το άνοιγμα των σχολών και από την διαδικασία των αιτήσεων για στέγαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ύστερα από συνεχόμενες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εστιακών από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, τα προβλήματα της Φοιτητικής Μέριμνας παραμένουν άλυτα, έχοντας προκαλέσει πανικό και απόγνωση σε εκατοντάδες φοιτητές. Μέχρι στιγμής μόλις το 10% των φοιτητών που έχουν αιτηθεί για στέγαση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν γίνει δεκτοί, ενώ για τις αιτήσεις των πρωτοετών φοιτητών τα διαθέσιμα δωμάτια είναι ελάχιστα. Χωρίς αμφιβολία, ο αποκλεισμός φοιτητών με τεκμηριωμένα μηδενικά(!) εισοδήματα, συνιστά κατάργηση κάθε έννοιας Φοιτητικής Μέριμνας και κατ’ επέκταση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, αφού μεταφράζεται σε de facto πέταγμα των φοιτητών από την εκπαίδευση λόγω της οικονομικής τους δυσχέρειας.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δομών της Φοιτητικής Μέριμνας έχει καταλήξει σε παράλυση ακόμα και στοιχειωδών λειτουργιών της. Αυτή τη στιγμή αμέτρητα δωμάτια παραμένουν άδεια, ανεπισκεύαστα και στερούνται από φοιτητές. Ακόμα παρά τις δεσμεύσεις της Πρυτανείας για έγκαιρη υπενοικίαση δωματίων στα ξενοδοχεία (έχει τεθεί ήδη από τον Αύγουστο), μέχρι στιγμής δεν έχει αναρτηθεί καμία σχετική ανακοίνωση, αποδεικνύοντας το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι μας. Επιπλέον μπροστά στο ζήτημα της ανέγερσης νέας εστίας, οι κατευθύνσεις του ΥΠΑΙΘ υπαγορεύουν αποκλειστικά την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω ΣΔΙΤ, που προφανώς θα οδηγήσουν στην δημιουργία μιας δομής που μόνο για τους οικονομικά ασθενείς δεν θα προορίζεται, αφού θα πρέπει να εισπράττει μηνιαίως δυσβάσταχτα ενοίκια.

Εκατοντάδες φοιτητές, πρωτοετείς και μη, βρίσκονται «στον αέρα» με το άγχος αν θα τους δεχτούν στις εστίες, με πολλούς είτε να γυρίσουν στις πόλεις τους χάνοντας διαλέξεις και εργαστήρια του εξαμήνου, είτε να νοικιάσουν προσωρινά με αποτέλεσμα να πιέζονται οικονομικά αυτοί και οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή η Επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις και κατανέμει τα δωμάτια στους φοιτητές, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την τεράστια δυσλειτουργία της Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ επιμένει να κατηγορεί τους ίδιους τους φοιτητές για το γεγονός ότι αφήνονται επί χρόνια τα δωμάτια άδεια.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Κάθε χρόνο, μόλις 1 στους 3 γίνεται δεκτός από την φοιτητική μέριμνα, ποσοστό που θα επιδεινωθεί την φετινή χρονιά λόγω της τεράστιας φτωχοποίησης που έχει επιβληθεί σε όλη τη κοινωνία. Στην ουσία όλη αυτή η διαδικασία είναι ένας διαγωνισμός φτώχειας που δεν κερδίζει όποιος έχει ανάγκη, αλλά οι πιο εξαθλιωμένοι. Θέλουν να ανταγωνίζονται οι πιο φτωχοί για ένα δωμάτιο, όσο οι πολιτικές των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων πετσοκόβουν τη χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα.

Σε μία περίοδο που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΥΠΑΙΘ επιλέγουν να περάσουν επιπλέον τους νόμους-εκτρώματα της Κεραμέως, με στόχο τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης. Δομές, όπως η φοιτητική μέριμνα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, λόγω των άθλιων μνημονιακών πολιτικών τόσο της τωρινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων(ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ). Η μόνη χρηματοδότηση που παρέχεται είναι σε διάφορες εργολαβίες, που σκοπεύουν να κερδοσκοπήσουν ακόμη πιο ωμά επιβάλλοντας χρηματικά αντίτιμα στις εστίες, την λέσχη και στις σχολές μας. Θέλουν να επιφέρουν έναν ταξικό αποκλεισμό των νέων από την εκπαίδευση, αναγκάζοντας τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας να πληρώνουν για να σπουδάσουν. Για αυτό το λόγο θέλουν να ιδρύσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα κέντρα ελέγχου (κάμερες κ.ά), ώστε με αυτόν τον τρόπο να καταστείλουν κάθε διεκδίκηση των φοιτητών και των συλλόγων, που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα σχέδιά τους.

Οι εστιακοί φοιτητές και όσοι έχουν ανάγκη την δωρεάν στέγαση, πρέπει με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δωρεάν στέγαση και φοίτηση. Ο Σύλλογος Εστιακών, τα τελευταία 7 χρόνια που λειτουργεί, έχει καταφέρει να κερδίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μέσα στις εστίες και ακόμα περισσότερα δωμάτια για τους πρωτοετείς φοιτητές. Μέσα από συνεχείς και ανυποχώρητους αγώνες, κατάφερε να καταργήσει όλες τις συνέπειες μη πληρωμής του αντιτίμου των 45€. Ό,τι έχουμε πετύχει και όσα μελλοντικά πετύχουμε είναι αποτελέσματα της συλλογικής μας δράσης, των κοινών μας αγώνων για τη διεκδίκηση των συμφερόντων μας. Να μην τους αφήσουμε να καταργήσουν όσα κατακτήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και να επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες για το δικαίωμά μας για δημόσια- δωρεάν εκπαίδευση και στέγαση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


● ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΝΟΙΚΙΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

● ΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ

● ΑΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

●ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ-ΚΑΝΕΙΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

●ΚΑΤΩ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ - ΚΑΤΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ

ΠΗΓΗ: www.alfavita.gr