Οι κορμοράνοι και οι αργυροπελεκάνοι στη λίμνη των Πρεσπών, κρώζουν- διαμαρτύρονται για τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, που τοποθετούνται γύρω από την λίμνη των Πρεσπών, σε όλη τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή της Φλώρινας. Πενήντα επτά χιλιάδες κάτοικοι, 32% η ανεργία. Όπως μου είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Φλώρινας, κύριος Σάββας Σιαπαλίδης, «όταν γεμίσουμε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες θα χάσουμε το στοίχημα της ανεργίας. Είμαστε οι πρωταθλητές στην ανεργία. Η χειρότερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.»

Εδώ στην Φλώρινα κατάλαβα, ότι η Αθηνοκεντρική ελίτ, πολιτική και οικονομική δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την Βόρειο Ελλάδα, δεν την απασχολεί η Περιφέρεια και ειδικά η Μακεδονία. Το μόνο που θέλει είναι να διατηρήσει τα κεκτημένα της έστω και αν κάποια στιγμή λόγω οικονομικής αδυναμίας και εξωτερικών πιέσεων υποχρεωθούμε σε εδαφικές υποχωρήσεις. Η περίπτωση της συνοριακής Φλώρινας που εφάπτεται του εδάφους των Σκοπίων είναι χαρακτηριστική της απάθειας που δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα καυτά προβλήματα του ελληνικού πληθυσμού. Το μόνο που κάνουν σε αυτή την πανέμορφη περιοχή είναι να φυτεύουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Το βλέπεις, κατηφορίζοντας μέσα στα βουνά και πηγαίνοντας προς την πόλη. Το ελληνικό Δημόσιο χάνει καθημερινά 1,5 εκατομμύριο ευρώ γιατί όλοι οι κάτοικοι της Φλώρινας πηγαίνουν για τις αγορές τους στα Μπίτολα, στα Σκόπια. Ακόμη, απέχουν είκοσι λεπτά. Διαβαίνουν τα σύνορα για να βάλουν βενζίνη με ένα ευρώ το λίτρο! Τόσο κάνει η βενζίνη στα Σκόπια λόγω φορολογίας. Όλες οι αγορές του πληθυσμού της Φλώρινας, ουσιαστικά γίνονται στα Σκόπια. Μεταβαίνουν εκεί, για να πλύνουν το αυτοκίνητό τους, για να κουρευτούν, για να φτιάξουν τα δόντια τους ή να αγοράσουν τρόφιμα σε ένα σούπερ μάρκετ! Όλα είναι πολύ φθηνότερα. Τα 12 χρόνια του μνημονίου διαλύσανε την επιχειρηματικότητα. Δούλευαν 3.500 στην επιχειρηματική ζώνη της Φλώρινας και απέμειναν 500 (κρασιά, πιπεριές κ.α τρόφιμα). Υπολογίζεται ότι το 15% των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής θα βάλει λουκέτο σε δύο με τρεις μήνες.

Εδώ και χρόνια οι άνθρωποι ζητάνε από όλες τις κυβερνήσεις ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς. Ένα φόρο γύρω στο 10% για να μένουν οι φόροι στην Ελλάδα και να μην πηγαίνουν στα ταμεία των Σκοπιανών. Περιέργως, ενώ η Ελλάδα χάνει 1,5 εκατομμύριο την ημέρα ουδείς ενδιαφέρεται να ληφθούν μέτρα και να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς για την περιοχή. Όπως μου είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, πολλοί νέοι άνθρωποι έφυγαν για Γερμανία, ΗΠΑ και Κύπρο. Η Φλώρινα αποκλείεται από όλα σχεδόν τα επενδυτικά σχέδια, ενώ θα έπρεπε να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Έπρεπε να έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με την Εγνατία και να έχει αποκατασταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο από Θεσσαλονίκη έως τα Σκόπια και την Ρωσία.

Εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει η σύνδεση στα σύνορα και για 300 μέτρα χάνονται χιλιάδες τουρίστες που πηγαίνουν να δούνε την Λίμνη Αχρίδα και θα μπορούσαν να έρχονται και στον εκπληκτικό βιότοπο χλωρίδας και πανίδας των Πρεσπών. Όπως λέει ο κύριος Σάββας Σιαπαλίδης «Αν ανοίξει η σιδηροδρομική διάβαση στον Λαιμό θα κινηθούν 250.000 Βορειοευρωπαίοι από την Αχρίδα και προς την Φλώρινα-Πρέσπες προκειμένου να απολαύσουν τον βιότοπο των Πρεσπών».

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη ασχολείται μόνο με τα συμφέροντα που φυτεύουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες σε όλο τον νομό της Φλώρινας. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, έχει πολλούς ηλικιωμένους και ζει εις το έλεος του Θεού. Μνημόνιο και covid ισοπέδωσαν την τοπική οικονομία.

Ανάλογες βλάβες έπαθε και με τα ακραία μέτρα του κυρίου Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό. Τα πανελλαδικά κανάλια, όπως μου είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και οι κάτοικοι ασχολούνται με την Φλώρινα μόνο όταν αποκλείονται τα χωριά από το χιόνι! Ουδέποτε έχουν ενδιαφερθεί για την οικονομία και τα προβλήματα του νομού. Το μόνο που δείχνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι το ύψος του χιονιού και οι δυσκολίες που προκαλούνται όταν πέφτει! H αναπληρωτής υπουργός τουρισμού, η κυρία Ζαχαράκη, επισκέφθηκε προ ημερών την Φλώρινα για να κουβεντιάσει θέματα της αρμοδιότητάς της αλλά λησμόνησε να καλέσει την διοίκηση του επιμελητηρίου!!!

Κάποιος πρέπει να ψιθυρίσει στο αυτί του κυρίου Μητσοτάκη ότι η Φλώρινα ανήκει στην ελληνική επικράτεια.