Το κλιμάκιο του Κ.ΕΛ.ΑΝ και ο επικεφαλής του Κινήματος στο Νευροκόπι και στην Προσοτσάνη

Ήταν «καλοκαίρι» η θερμοκρασία σήμερα στη «Σιβηρία» του Ελληνικού Βορρά. Δήμος Νευροκοπίου Δράμας. Οι θερμοκρασίες το χειμώνα φτάνουν τους μείον 25 έως μείον 30. Οκτώ χιλιάδες κάτοικοι, δεκαεπτά χωριά. Το έδαφος σχηματίζει μια μεγάλη «λακκούβα – τρύπα» που γύρω-γύρω έχει βουνά. Μόλις είχε διαλυθεί η ομίχλη όταν φτάσαμε.
Η καλύτερη ποικιλία πατάτας στον κόσμο. Τώρα που γράφω, ακόμη έχω την υπέροχη γεύση της τηγανητής πατάτας που με κέρασαν, σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια συσκευασίας πατάτας, που ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, δηλαδή σε 40 συνέταιρους – παραγωγούς. Τώρα εφοδιάζουν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως ο Μασούτης, ο Σκλαβενίτης και άλλοι και το όνειρό τους είναι να επεκταθούν με μονάδα κάθετης παραγωγής, που να διοχετεύει σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, τσιπς, πατατίνια κ.ά.
Το βλέμμα του Μαξίμου δεν έχει φτάσει ποτέ μέχρι το παγωμένο Νευροκόπι. Ουδείς από τους κατοίκους γνωρίζει αν και πόσο θα είναι το επίδομα θέρμανσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πουθενά δεν άκουσα μια καλή κουβέντα για τον σημερινό πρωθυπουργό. Στο νομό Δράμας, η τιμή της βενζίνης παίζει στο 1,7 ευρώ ενώ οι τιμές όλων των τροφίμων έχουν πάρει «φωτιά».
Οι περισσότεροι νέοι έχουν φύγει από το Νευροκόπι. Όσοι σπούδασαν επέλεξαν να εργαστούν στο εξωτερικό. Πίσω έμειναν κάποιοι νεαροί που δουλεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, δηλαδή τα κτήματα που έχουν. Η πατάτα έχει κέρδος αρκεί να μην εισάγουν στην Ελλάδα τα γνωστά «ονόματα» που εφοδιάζουν τα σπίτια μας με τρόφιμα, πατάτες από την Αίγυπτο, την Τουρκία και άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.
Το συσκευαστήριο που είδα δίνει ψωμί σε πολλές οικογένειες. Είναι ανέκδοτο να πει κάποιος ότι η Ελληνική Πολιτεία βοηθάει αυτές τις περιοχές. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως μου είπαν, θεωρείται «πατάτα πολύ κακής ποιότητος». Δεν έχει φροντίσει κανείς να διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων στην περιοχή που ως δήμος από πλευράς εκτάσεως, είναι από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Εκεί υπάρχει και το περίφημο οχυρό της γραμμής Μεταξά, το «Λίσσε». Όπως μου είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Ιωάννης Κεσκίνογλου, προσπάθεια δική του και όλων των πατατοπαραγωγών είναι να μην φύγουν οι υπόλοιποι νέοι για να μην αδειάσει ο τόπος. Κάποιοι πολιτικοί, τους υποσχέθηκαν αποχετευτικό δίκτυο, αλλά οι κάτοικοι τους επεσήμαναν ότι «καλό είναι το έργο, αλλά τι να το κάνουμε χωρίς κατοίκους»!
Πριν φθάσω το Νευροκόπι, πέρασα από ένα ζωντανό Δήμο, της Προσοτσάνης, όπου με υποδέχτηκαν πολλοί φίλοι του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αθανασιάδης. Στην περιοχή ανέβηκε αρκετά φέτος η εργασία στην οικοδομή . Οι τιμές της γης είναι πολύ καλύτερες από άλλες περιοχές που ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς. Οι μισθοί όμως, είναι πολύ μικροί και σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 550-600 ευρώ.
Η Δράμα είναι γεμάτη καφετέριες, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, στην οποία πήγα.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ζούνε με την αγωνία τους, πώς θα συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Είναι κοντά στα 100 άτομα, τα οποία έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Έμαθα ότι το νοσοκομείο για να καλύψει τα κενά τους, νοικιάζει προσωπικό από εταιρείες! Οι ψίθυροι, εδώ στη Δράμα, επιμένουν ότι δίνονται 2.000 ευρώ στην εταιρεία για έναν τραυματιοφορέα ή νοσηλευτή, στου οποίου την τσέπη καταλήγουν 500 ή 600 ευρώ!!!
Προβλήματα έχουν όλοι οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί. Η κατάσταση με τα βοσκοτόπια δεν έχει ξεκαθαριστεί, ολοένα και μειώνονται και αντί να είναι περιοχές για την τροφή των ζώων, γίνονται τόποι εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών. Οι αυξήσεις στα καύσιμα, είναι καταστροφικές για τις καλλιέργειες. Εκτιμούν ότι για να οργώσουν 100 στρέμματα χρειάζονται περίπου 400 ευρώ πετρέλαιο. Αυτό φυσικά είναι ασύμφορο, ιδιαίτερα κοστοβόρο και θα επιφέρει μεγάλες ζημιές στη γεωργία.
Όπου πήγα οι κάτοικοι της Δράμας ήταν ιδιαίτερα θυμωμένοι με το αθηνοκεντρικό κράτος και με όσα πράττει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, ένας γεωργός σε καφενείο της Προσοτσάνης μου είπε με αγοραίο, αλλά πολύ ντόμπρο ύφος: «Με ξένο κ… κάνουν τον π…»! Θέλοντας έτσι να μου πει ότι ο κ. Μητσοτάκης στύβει τον Ελληνικό λαό, τον εξοντώνει οικονομικά, μιλώντας για δήθεν ανάπτυξη και ζώντας πολυτελώς.