Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, 64 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσαν ερώτηση για τις ανησυχητικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το 2021.

Στην ερώτηση τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότι ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2021, η οποία κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2020, οι προβλεπόμενες δαπάνες άγγιζαν τα 2.635 εκατ. ευρώ, μόλις 7 μήνες αργότερα στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο εγκρίθηκε στις 1/7/2021, οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 1.075 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της κρισιμότητας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και των μακροοικονομικών στόχων που τίθενται από την κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, όπου στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ταχύτατη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιουργείται έντονη ανησυχία ως προς την πορεία υλοποίησης των δράσεων και τον ρυθμό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι σήμερα η σχεδιαζόμενη απορρόφηση των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2021, ποια η απορρόφηση στο σκέλος των δανείων για την ίδια χρονιά. Δεδομένης της πολύ χαμηλότερης των προσδοκιών απόδοσης του προγράμματος για το 2021, ο Υπουργός ερωτάται επίσης σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2022.