Τη μέρα που ο οίκτος γίνεται εμπαιγμός, αρχίζει μια εποχή βαρβαρότητος (Jules Michelet, 1798-1874, Γάλλος ιστορικός).

Το Κίνημα “Ελεύθεροι Άνθρωποι”, όπως έχει δεσμευτεί ο επικεφαλής του, Γιώργος Τράγκας, θα στέκεται πάντα στους Έλληνες και της Ελληνίδες.

Και επειδή η δέσμευση πρέπει να γίνεται και πράξη, σήμερα, κλιμάκιο του Κινήματος έκανε αυτοψία στις καμένες εκτάσεις της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής του κόμματος, Στάθης Καρυδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Σπύρος Νάννος και η αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Ελίνα Μπαχαρίδη, επισκέφθηκαν τις δύο περιοχές, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε με τις πυρκαγιές.

Η εικόνα ήταν καταθλιπτική. Η ψυχή μας πόνεσε. Η ψυχή των κατοίκων έχει “θαφτεί”...

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το κλιμάκιο του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι” ξεκίνησε πρώτα την αυτοψία από την περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Ο κεντρικός δρόμος, που οδηγεί στο κέντρο της περιοχής, θύμιζε “νεκροταφείο”. Δεξιά και αριστερά, ψηλόλιγνα δέντρα, που κάποτε πρόσφεραν οξυγόνο, να είναι καμένα. Η μυρωδιά, ακόμα, έντονη.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, καμένα σπίτια, γκρεμισμένα, κατεστραμμένες περιουσίες, όνειρα που θάφτηκαν στις στάχτες.

Οι κάτοικοι, σε απόγνωση.

Πηγαίνοντας προς το κέντρο της πόλης, αντικρίζεις το απόλυτο “μαύρο” τοπίο.

“Έχουμε καταστραφεί. Προσπαθούμε να αναπνεύσουμε, όσο μπορούμε, να ορθοποδήσουμε μόνοι μας. Το κράτος μας έχει αφήσει μόνους. Δεν ασχολείται κανείς μαζί μας. Ούτε ο Δήμος, ούτε η ΔΕΗ. Πήραμε ένα πεντοχίλιαρο, οι ζημιές όμως είναι πολύ μεγαλύτερες” μας είπε φορώντας μάσκα ο κ. Λάμπρος Ζέλλος, πριν ανοίξει η κάμερα.

Συνεχίζουμε.

Εγκαταλελειμμένα σπίτια. Αυτοκίνητα καμένα. Τραπεζάκια και καρέκλες πεταμένες στις στάχτες. Η οικοσκευή πλήρως κατεστραμμένη. Το απόλυτο μαύρο...

Όσο το κλιμάκιο πλησίαζε στην πόλη της Βαρυμπόμπης, ο θόρυβος με τις εργασίες αυξανόταν: Οι απέλπιδες προσπάθειες των κατοίκων να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί.

Ακούμε έντονους θορύβους. Αφήνουμε το αυτοκίνητο στο κεντρικό δρόμο και πατώντας στις στάχτες, φτάνουμε σε μια κατοικία, η οποία έχει μεγάλες ζημιές. Μας υποδέχεται με πολλή ευγένεια ο κ. Αντώνης Τσινάβαλος. Έκοβε ξύλα. Μαύρα ξύλα. Το σκυλί του, δίπλα του. Βγαίνει στην πόρτα και με θυμό μας λέει την κατάσταση που βίωσε. Σε μια κατάθεση ψυχής, μας εξιστόρησε όλα όσα έγιναν το βράδυ που η φωτιά ήταν δίπλα του. Δίπλα στο σπίτι. “Δεν έφυγα, έμεινα εδώ. Με τη μάνικα. Για να σώσω ότι μπορώ. Κάηκαν αυτοκίνητα, το σπίτι μου έχει καταστροφές. Μας έκαψαν με πλήρη άπνοια” μας είπε και εκείνος πριν η κάμερα ανοίξει.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, αντικρίζουμε μια οικογένεια που είναι μέσα στο αυτοκίνητο. Έτοιμη να φύγει. Την σταματάμε. Δεν θέλουν να μιλήσουν. Ο οδηγός, ανοίγει το τζάμι και μας δείχνει το σπίτι του. “Καταστραφήκαμε, τι να σας πούμε, δεν βλέπετε, αυτό έμεινε... Φεύγουμε, πάμε στην Ήπειρο” μας λέει και φεύγει γρήγορα...

Οδηγούμε προς το κεντρικό δρόμο. Αριστερά μας, μια ταβέρνα. Το θέαμα, σοκαριστικό. Πατώντας σε κατεστραμμένα, είδαμε τα σπασμένα πιάτα, τα σερβίτσια, την καμένη κουζίνα που κάποτε προσέφερε εδέσματα στους πελάτες. Δεν καταφέραμε να μπούμε μέσα. Καμένες πόρτες, τα πάντα καμένα. Κατεστραμμένα.

Προχωράμε περισσότερο. Ανεβαίνουμε πιο ψηλά. Φτάνουμε σε αδιέξοδο. Δίπλα μας, ένα σπίτι που είχε “σωθεί”. Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε, όταν τελικά βλέπουμε τον 80χρονο κύριο Λευτέρη. Τον πλησιάζουμε. “Δεν περιμέναμε να μας σώσει ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας” μας λέει όταν τον αντικρίζουμε. Με πόνο καρδιάς μας εξιστορεί και εκείνος όλα όσα συνέβησαν με την πυρκαγιά.

Φεύγουμε ξανά προς τον κεντρικό δρόμο. Παντού “σκοτάδι”.

Οι κάτοικοι, όσοι έχουν μείνει, ήταν στα σπίτια τους. Στην κεντρική πλατεία, μόλις 3 άτομα να πίνουν το καφεδάκι τους.

Μπαίνουμε σε στενά. Σπίτια εγκαταλελειμμένα, στα οποία είχαν βάλει λουκέτα. Σε ορισμένα, υπήρχαν σκυλιά, προφανώς για να προστατεύουν τον χώρο.

Ακολουθούμε το δρόμο προς τους Θρακομακεδόνες. Μαύρο παντού. Πόνος ψυχής.

Το θέαμα και εκεί, σοκαριστικό. Από τη μία πλευρά έβλεπες τα καμένα και ακριβώς δίπλα την έντονη βλάστηση. Η χαρά και η θλίψη μαζί, έντονα συναισθήματα.

Το κλιμάκιο του Κινήματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι” ολοκλήρωσε την αυτοψία μετά από πέντε ώρες.