Έβρος, ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης. Η αλμύρα της θάλασσας σκάβει δυνατά τα πρόσωπα των ψαράδων. Κάθε ρυτίδα, μια αγωνία, ένα μεγάλο κύμα, μια αναποδιά με τα δίχτυα, ένα πρόστιμο, γιατί η μηχανότρατα βρέθηκε από το ραντάρ ένα εκατοστό μέσα από τα τρία χωρικά μίλια.

Επί μνημονίου και τώρα με το lockdown, τα ψαράδικα στην Αλεξανδρούπολη έγιναν 12 από 20. Διακόσιες πενήντα οικογένειες βγάζουν ακόμα ψωμί. Οι Τούρκοι συνάδελφοί τους αλιεύουν νόμιμα στα διεθνή ύδατα και μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν στα δικά μας νερά.

Έφθασα με το σούρουπο στην ιχθυόσκαλα. Τα χρώματα του ουρανού ήταν υπέροχα. Ο πρόεδρος των ψαράδων, ο Δημήτρης Σαρίκας, με υποδέχθηκε μαζί με άλλους αλιείς και μου περιέγραψε τους καημούς και τα βάσανα των Ελλήνων ψαράδων της Αλεξανδρούπολης. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα ήταν μια δυνατή κλωτσιά στο στομάχι.

Οι Τούρκοι βγάζουν πολλαπλάσια χρήματα στα νερά του Αιγαίου, γιατί δεν ελέγχονται και δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούν εργαλεία και μεθόδους που οι Βρυξέλλες απαγορεύουν στους δικούς μας. Δηλαδή ψαρεύουν στα ίδια νερά, αλλά η ΕΕ ουσιαστικά βοηθάει τους Τούρκους, αφού απαγορεύει στους δικούς μας να αλιεύουν με μεγαλύτερα σκάφη ή ρίχνοντας περισσότερο φως. Οι Τούρκοι βγαίνουν στο Θρακικό με υπερδιπλάσιες σε μήκος μηχανότρατες και «καλούν» τα ψάρια του αφρού, με δυνατούς προβολείς.

Οι Ευρωπαίοι δικοί μας πρέπει να έχουν συγκεκριμένου μήκους σκάφη, χαμηλό φωτισμό και δίχτυα ορισμένων μέτρων, όπως ορίζουν οι προδιαγραφές των Βρυξελλών. Επίσης, πρέπει να φροντίζουν για τα ιχθυοαποθέματα και απαγορεύεται ρητά να ψαρεύουν εκτός χωρικών υδάτων, μέσα από τα τρία μίλια. Αν το ραντάρ δείξει ότι παραβίασαν τους κανόνες, τρώνε πρόστιμο 10.000 και βάλε ευρώ. Το παιχνίδι στο Πέλαγος είναι άδικο και άνισο. Οι Ελληνικές Αρχές φροντίζουν να καλοπιάνουν τους γείτονες, αφήνοντας τους Τούρκους ψαράδες να κάνουν ότι θέλουν. Μπορούν να παραβιάσουν τα χωρικά μας ύδατα και να μην σκιρτήσει φρύδι από πλευράς Λιμενικού.

Κάθε τόσο γίνονται «τσαμπουκάδες» με πρωταγωνιστές τους Τούρκους ψαράδες, αλλά συνήθως το δικό μας Υπουργείο των Εξωτερικών ρίχνει το φταίξιμο στους αλιείς της Αλεξανδρούπολης. Όπως μου είπαν στην ιχθυόσκαλα ειδοποίησαν ότι σε περίπτωση άφιξης του κ. Μητσοτάκη εκεί, να μην έχει μαζί του τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ή τον κ. Μπογδάνο, οι οποίοι άφησαν σε πρόσφατο επεισόδιο να εννοηθεί ότι υπεύθυνοι ήταν οι Έλληνες. Όπως μου είπε ο πρόεδρος, ο Δημήτρης Σαρίκας, «θα τους χαστούκιζε γιατί αλλοίωσαν την πραγματικότητα»

Όλα αυτά έχουν ρίξει την ποσότητα του εμπορεύματος που συσκευαζόταν στην ιχθυόσκαλα και μετά αποστελλόταν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Σε όλη την περίοδο του lockdown, οι ψαράδες δούλευαν, αλλά τα ψάρια που απορροφούσε η αγορά ήταν στο 50% της ποσότητας που πουλούσαν πριν από την πανδημία.

Οι νέοι φεύγουν από το επάγγελμα. Οι συνθήκες έγιναν ιδιαίτερα σκληρές. Τα δίχτυα απλώνονται σε μια περιοχή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γεννάνε πολλούς κινδύνους. Ευτυχώς έρχονται νέα παιδιά από την Αίγυπτο, Αιγύπτιοι που ξέρουν το επάγγελμα και πιάνουν δουλειά στα σκάφη.

Έφυγα από την ιχθυόσκαλα σίγουρος ότι δεν πρέπει να πάει εκεί ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης γιατί θα ακούσει πολλά και διάφορα για την πολιτική που ασκεί η Αθήνα και του Υπουργείο του.