Εκατομμύρια μαύρα δέντρα κατηγορούν το Μαξίμου για την εγκληματική αδιαφορία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να ανακριθούν με την κατηγορία του ενδεχόμενου δόλου, για την πρωτοφανή καταστροφή που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι. Επί εννέα μέρες καίγονταν όλα τα δάση της περιοχής, ο παράδεισος έγινε κόλαση και δεν έπεσε ούτε μία «σταγόνα» νερό, τόσο από επίγειες, όσο και από εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Αυτό δείχνουν οι κορυφές των δέντρων που «πέθαναν» όρθιες και «άθραυστες».

Η περιοχή με εντολή του Μαξίμου εγκαταλείφθηκε στη μανία της πύρινης λαίλαπας. Ο σημερινός πρωθυπουργός, ως συνήθως, υποσχέθηκε ότι θα αποκατασταθούν οι πληγέντες, ότι θα εισπράξουν το σεβαστό ποσό των 150.000 ευρώ για κάθε σπίτι που κάηκε, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δοθεί κάποια ψιχία από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Η Βόρεια Εύβοια αφέθηκε εις το έλεος της φωτιάς χωρίς να δοθούν ιδιαίτερες εξηγήσεις γιατί δεν έσπευσαν επί τόπου οι απαραίτητες δυνάμεις πυρόσβεσης. Μεταβλήθηκε σε κρανίου τόπο και έως σήμερα ουδείς αρμόδιος δεν έχει ενδιαφερθεί για το πως ζούνε εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν σπίτια και περιουσίες.

Όλοι οι κάτοικοι στην Αιδηψό, στην Ιστιαία, στο Μαντούδι, στην Αγία Άννα και σε όλη τη Βόρεια πλευρά του νησιού, πνέουν μένεα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εάν αύριο γίνουν εκλογές, όπως εκτιμούν και λένε τοπικοί παράγοντες, είναι ζήτημα αν θα αγγίξει το διψήφιο η Νέα Δημοκρατία. Ομάδες κατοίκων σπεύδουν να μηνύσουν τον πρωθυπουργό και όλους τους υπαίτιους αυτής της καταστροφής, ζητώντας αποζημιώσεις.

Όλοι απορούν για το μέγεθος της αδιαφορίας τόσο του πρωθυπουργού όσο και των αρμοδίων υπηρεσιών επί εννέα ημέρες που η περιοχή είχε μεταβληθεί σε «Κόλαση του Δάντη».

Όσα είδα και άκουσα περιοδεύοντας με τα στελέχη του ΚΕΛΑΝ στην καμένη Βόρειο Εύβοια, συνθέτουν μία πρωτοφανή ιστορία εγκατάλειψης του τοπικού πληθυσμού από την παρούσα κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι της απομονωμένης Βόρειας Εύβοιας, μετά την λαίλαπα των πυρκαγιών δίνουν αγώνα επιβίωσης και αγωνιούν λόγω της ανύπαρκτης αντιπλημμυρικής θωράκισης και γενικά της καθολικής έλλειψης υποδομών στην περιοχή τους. Φοβούνται αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλες κατολισθήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής και το περιβάλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έκανε σε όλες τις θεομηνίες, υποσχέθηκε χρηματικές ενισχύσεις και μισθούς σε όσους έχασαν τα υπάρχοντά τους, αλλά όπως μου είπαν οι πληγέντες δεν μπορούν να επισκευάσουν ή να χτίσουν τα σπίτια τους, γιατί α) έχουν πάρει μερικά χιλιάρικα και β) χρειάζεται να ξαναβγάλουν άδειες οικοδόμησης που στοιχίζουν έως και 5.000!!! Οι ρητινοπαραγωγοί έχουν καταστραφεί εντελώς. Δεν έχουν πάρει ακόμη ούτε τα χρήματα για τη σοδειά του 2020. Αναμένεται να τα πάρουν τέλος Οκτωβρίου και βλέπουμε…

Άνεμος οργής επικρατεί σε όλη την περιοχή για την κυνική και ψυχρότατη στάση της σημερινής κυβέρνησης. Το Μαξίμου έχει υποσχεθεί 800 ευρώ μισθό το μήνα για όλους τους ρητινοσυλλέκτες – παραγωγούς για 7 ολόκληρα χρόνια, τα οποία μετά από παρέλευση 45 και πλέον ημερών, δεν έχουν τρέξει ακόμη. Τα χρήματα αυτά, θα τα παίρνουν οι πληγέντες για να εργάζονται σε αντιπλημμυρικά και έργα ανάπλασης για την κατεστραμμένη περιοχή, αλλά στη Βόρεια Εύβοια δεν έχει ξεκινήσει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο!

Η νεολαία έχει εγκαταλείψει εδώ και χρόνια την περιοχή και υπάρχει έντονη ανησυχία ότι θα φύγουν και οι εναπομείναντες νέοι. Τόσο στην Αιδηψό, όσο και στην Ιστιαία και σε άλλες περιοχές, εκατοντάδες οικογένειες δεν έχουν να αγοράσουν ούτε τα προς το ζην. Φυσικά η Πολιτεία είναι απούσα.

Η εκκλησία φροντίζει στην περιοχή της Αιδηψού και ο δήμος της Ιστιαίας, μοιράζει σχεδόν σε πολλές οικογένειες σακούλες με τα απαραίτητα τρόφιμα. Η περίθαλψη των κατοίκων είναι ελάχιστη ακόμα και η πρωτοβάθμια. Ένα Κέντρο Υγείας υπάρχει στην Ιστιαία, με μία καρδιολόγο, έναν γενικό χειρουργό και έναν ακτινολόγο. Λειτουργεί ώρες γραφείου. Όλα τα επείγοντα περιστατικά πρέπει να προωθούνται στην Αθήνα, αλλά δεν υπάρχει ελικοδρόμιο και δεν έχει προβλεφθεί πλωτό για να μεταφέρει επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο του Βόλου.

Η ανεργία είναι ανάλογη με εκείνη που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Παλιά υπήρχαν οικοδομικές εργασίες για παραθεριστικές κατοικίες. Τώρα δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Οι πολίτες χαμογελούν όταν ακούνε τα περί ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη. Κυβέρνηση και πολιτικοί φορείς είναι πολύ μακριά από τα προβλήματα των κατοίκων της Ιστιαίας – Αιδηψού και της Λίμνης - Μαντουδίου και Αγίας Άννας.

Οι κάτοικοι, όπως μου είπαν, έχουν σχηματίσει μια επιτροπή αγώνα και επιβίωσης, επιδιώκοντας να μην ερειπώσει ολόκληρη η Βόρεια Εύβοια. Η καταστροφή των σπιτιών, των επαγγελματικών χώρων, του ζωικού κεφαλαίου, των ρητινοκαλλιεργιών και των μελισσοκόμων, έχουν επιδράσει καταλυτικά σε όλη την περιοχή και έχουν στερήσει το σύνολο εισοδήματος στους κατοίκους της. Όλοι φοβούνται την ερημοποίηση των πυρόπληκτων χωριών, των οποίων οι κάτοικοι θα απολέσουν για πολλά χρόνια την απασχόληση και το εισόδημά τους.

Όπως λέει η επιτροπή Αναβίωσης και Ανασυγκρότησης της καμένης Βόρειας Εύβοιας, εφόσον δεν γίνουν αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, θα επιβαρυνθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής, γιατί θα συσσωρευτεί τοξικό φορτίο από τη λασποτέφρα και θα συντελεστεί ανεπανόρθωτη χρόνια βλάβη. Όλοι φοβούνται το χειμώνα που έρχεται. Εφόσον έχουμε καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, θα αλλάξει όλο το τοπίο της Βόρειας Εύβοιας. Το έδαφος στα δάση που κάηκαν είναι σαθρό, μαλακό και πολυδιαβρωμένο. Πιθανοί χείμαρροι θα προκαλέσουν κατολισθήσεις και θα κλείσουν τους στενούς και απαράδεκτους δρόμους της περιοχής. Ουδεμία υπηρεσία του κράτους έχει ασχοληθεί με τους καμένους κορμούς δέντρων που έχουν πέσει δεξιά και αριστερά του δρόμου, από την Ιστιαία στο Μαντούδι και την Αγία Άννα.

Η εγκατάλειψη ανθρώπων και περιβάλλοντος είναι τόσο έκδηλη και εξοργιστική, που προκαλεί τις εντονότατες αντιδράσεις των κατοίκων όταν συζητείται το όνομα του κ. Μητσοτάκη ή οι απόψεις του περί πράσινης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Πληγώνει την ψυχή η μαύρη εικόνα σε όλη τη διαδρομή από Ιστιαία μέχρι την Αγία Άννα. Είναι εικόνα τοπίου βομβαρδισμένου με βόμβες Ναπάλμ!

Σε όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς πύρινης λαίλαπας, όπως είπαν στο κλιμάκιο του ΚΕΛΑΝ οι κάτοικοι, ήταν εμφανής η απουσία εναέριων κα επίγειων πυροσβεστικών μέσων. Ολόκληρες εκτάσεις δάσους, τετραγωνικά χιλιόμετρα πρασίνου, αποτεφρώθηκαν χωρίς να πέσει ούτε σταγόνα νερό. Εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα, κατάμαυρα και όρθια κατηγορούν τους Χαρδαλιάδες για τη δολοφονία τους από την ανύπαρκτη Πολιτική Προστασία. Το μέγεθος αυτής της εθνικής καταστροφής, είναι τόσο μεγάλο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εσκεμμένα κάποιοι άφησαν να συμβεί αυτό.

Ένας παράδεισος πρασίνου, μια φυσική καλλονή, μετατράπηκε σε μαύρη κόλαση και ένα απέραντο νεκροταφείο από αποκαΐδια. Είναι αδιανόητο ένα τμήμα της Ελληνικής επικράτειας να καίγεται επί μέρες και να μην επεμβαίνουν Ελληνικές δυνάμεις για να περιορίσουν το κακό, μέχρι που έφθασαν οι Ρουμάνοι για να σταματήσει η επέλαση της φωτιάς.

Πολλά λέγονται και ψιθυρίζονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα δάση. Σίγουρα η «δολοφονία» της Βόρειας Εύβοιας θα φτάσει στα δικαστήρια. Τα αποκαΐδια κατηγορούν και δείχνουν ως ενόχους τον Μητσοτάκη και την παρέα του.