Το Κίνημα ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη εναντίον των Βουλγάρων. Η περιοδεία συνεχίζεται σήμερα στην Προσοτσάνη και στο Νευροκόπι. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος και το κλιμάκιο του ΚΕΛΑΝ θα δώσει συνέντευξη.

Οι Μακεδόνες και οι Θράκες μονομάχοι στις αρένες της Ρώμης, θα είχαν επαναστατήσει σήμερα βλέποντας τους νεκρούς και τους ακρωτηριασμένους στα λατομεία εξόρυξης μαρμάρου στη Δράμα. Αν ζούσε ο Σπάρτακος, σίγουρα, θα είχε εναντιωθεί σε μια κυβέρνηση, σε μια πολιτεία που δεν ενδιαφέρεται για το αίμα που χύνεται κάθε χρόνο στα «ξεκοιλιασμένα» βουνά του νομού Δράμας.

Μια περιοχή με πρώτο πρόβλημα την ανεργία και τα χαμηλά μεροκάματα σε όσους βρίσκουν εργασία. Ουδέποτε η πολιτική ζωή έριξε ένα βλέμμα σ’ αυτό το μέρος που έχει μνήμες αντίστασης κατά των Βουλγάρων – συμμάχων των Ναζί σε δύο παγκόσμιους πολέμους. Ανεργία – μετανάστευση. Βασική επιχειρηματική δραστηριότητα η εξόρυξη μαρμάρου που στέλνεται στο εξωτερικό για επεξεργασία και πώληση.

Η Κινέζα Γκιάο, ελέγχει μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας. Μια κυρία από το Σινικό Τείχος που μάντεψε τον πλούτο των βουνών της Δράμας, ασχολήθηκε πρώτα με την αποστολή μαρμάρων Ελληνικών εταιρειών και τώρα αγοράζει «βουνά», βγάζει το «λευκό χρυσό» από τα σπλάχνα τους και τον στέλνει στο εξωτερικό, κερδίζοντας εκατομμύρια. Οι Δραμινοί δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα. Όπως μου είπαν οι εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της πόλης, το προσωπικό που προσλαμβάνεται δεν εκπαιδεύεται επαρκώς στα μηχανήματα εξόρυξης, με αποτέλεσμα να έχουμε κατά μέσο όρο πέντε νεκρούς το χρόνο και μια μεγάλη λίστα ακρωτηριασμένους ή τραυματισμένους.
Τολμώ να πω ότι η Δράμα με υποδέχθηκε με χαρά και ελπίδα. Είναι πολλοί εδώ οι φίλοι του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που πιστεύουν ότι θα φέρουμε την αλλαγή. Όπως λένε παλαιότερα, είχαν έναν πολύ καλό χειρουργό που έγινε βουλευτής και τώρα δεν έχουν ούτε τον καλό χειρουργό, ούτε βουλευτή. Επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά ένα σατανικό τρόπο, την πληρώνουν πάντα πρώτες οι καθαρίστριες! Ογδόντα κυρίες εργάζονται στα σχολεία της περιοχής, αλλά έχουν να πληρωθούν δύο μήνες. Όπως μου αφηγήθηκαν «λεφτά υπάρχουν», αλλά ο δήμος που εποπτεύει των σχολικών μονάδων, δεν έχει ανακαλύψει ακόμη λογιστή για να καταθέσει τις αμοιβές τους.

Καθημερινά οι κάτοικοι της Δράμας μαθαίνουν ότι κάποιος διαγνώστηκε με καρκίνο. Η δύσκολη ασθένεια έχει πολλά θύματα στο νομό. Η Πολιτεία όμως δεν σκέφτηκε να τοποθετήσει ούτε έναν ογκολόγο στο νοσοκομείο της πόλης. Δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα για να κουράρει, να παρακολουθεί τους καρκινοπαθείς. Η Δράμα, φυσικά, δεν έχει λόγω γεωγραφικής θέσεως πρόσβαση σε λιμάνια. Δεν έχει, όμως, ούτε αεροδρόμιο. Έναν σιδηροδρομικό σταθμό έχει που τον έφτιαξαν Γάλλοι, αλλά οι σημερινοί Νεοδημοκράτες (με φαεινή ιδέα του Κώστα Καραμανλή τζούνιορ) θα τον μεταφέρουν έξω από την πόλη. Μάλιστα κάποιοι τεράστιο «γαλάζιο» μυαλό δήλωσε ότι «ο σταθμός ήταν απομεινάρι Οθωμανικής κατασκευής».

Η περιοχή είναι γεμάτη Μακεδονομάχους. Αναμνήσεις από αγώνες εναντίον των Βουλγάρων και πόνο από τις σφαγές που έκανα οι Βούλγαροι Ναζί εναντίον των κατοίκων του Δοξάτου και άλλων χωριών. Με υποδέχθηκαν με πολλή αγάπη στο Δοξάτο. Πρώτη φορά εκπρόσωπος κόμματος πήγε εκεί να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο εκείνων που σφαγιάστηκαν από τους Βούλγαρους. Το Δοξάτο έχει δεχθεί πολλές επιδρομές κομιτατζήδων τόσο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1916-1918), όσο και το ’41 που οι Γερμανοί Ναζί εκτέλεσαν 400 κατοίκους. Να υπενθυμίσω ότι όλη η Μακεδονία ήταν υπό την κατοχή της Βουλγαρίας με εντολή του Χιτλερικού Βερολίνου. Η επίσκεψή μου στο Δοξάτο τελείωσε αργά το βράδυ. Οι κάτοικοι με προθυμία και ιδιαίτερη αγάπη μου μίλησαν για το ιστορικό χωριό που υπέστη τόσα δεινά και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Εκεί συνάντησα άντρες, Μακεδονομάχους και ζωντανές μνήμες. Δίπλα στη σκιά των δύο εκκλησιών του Αγίου Αθανασίου (η μία κτίστηκε το 1867), βλέπεις τις μορφές των Μακεδονομάχων.

Τα περισσότερα καταστήματα, ένα απίστευτο ποσοστό , έχουν κλείσει στη Δράμα λόγω μνημονίου και κυρίως λόγω lockdown. Οι πολιτικοί είναι μακριά από δω. Εδώ είναι σύνορα. Εδώ όμως ανακαλύπτεις τις αρετές της φυλής μας. Το κουράγιο, την αντοχή, το θάρρος και την ελπίδα που ακόμα υπάρχει ριζωμένη σε κάθε σπιθαμή εδάφους. Σίγουρα αν ζούσαν οι Μακεδόνες και Θράκες μονομάχοι, θα είχαν ξεσηκωθεί κατά της «Ρώμης», της σημερινής Αθήνας.