«Με διεφθαρμένους πυλώνες Δημοκρατίας, οι πολίτες θα καίγονται και θα πνίγονται, οι δε πρωθυπουργοί ούτε θα παραιτούνται ούτε θα τιμωρούνται»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, Πάρις Κουρτζίδης, αναφερόμενος στις πλημμύρες στην Εύβοια, αλλά και στον όποιο παραλληλισμό μπορεί να γίνει μεταξύ Ελλάδας – Αυστρίας και Μητσοτάκη - Κουρτς, επεσήμανε:

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε μπάνιο στο Μαράθι και ποδηλατάδα στα Χανιά, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί άλλοι κρύβονταν (ακόμη και στις Βρυξέλλες), κι άλλοι εμφανίζονταν με περισσή αλαζονεία στα τηλεοπτικά παράθυρα, επιχειρώντας να παίξουν με τη νοημοσύνη των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας.

Έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται είτε ότι δεν έφταιξαν τα καμένα, είτε ότι η έκταση τους είναι τεράστια και δεν πρόκαναν να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα και κορμοδέματα.

Ωστόσο, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών και Κρίσεων, ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, αφού επεσήμανε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι σε λάθος κατεύθυνση, κατήγγειλε ότι δεν εισακούσθηκε σχετικά με το ποιες θα έπρεπε να ήταν οι πρώτες απαραίτητες παρεμβάσεις -που ο ίδιος είχε εισηγηθεί από τον Αύγουστο-, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι έπρεπε και μπορούσαν μέσα σε δύο μήνες να είχαν ολοκληρωθεί καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης, η βροχή, η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την κυπριακή κυβέρνηση που σε αντίστοιχη περιοχή στη Μεγαλόνησο άκουσε κατά γράμμα τις εισηγήσεις του.

Η Ελλάδα, όμως, δυστυχώς, δεν είναι Αυστρία, οπότε μην περιμένετε ο κύριος Μητσοτάκης να το κάνει όπως ο Κουρτς… Άλλωστε, εδώ, οι δύο πιο βασικοί πυλώνες ελέγχου της Δημοκρατίας, Δικαιοσύνη και Δημοσιογραφία, είναι διεφθαρμένοι. Η μόνη διέξοδος των πολιτών είναι να εκφραστούν στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.»