D:\ΑΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ\άρθρα Ρις Αρώματα\Yves-Saint-Laurent-pose-nu-pour-la-publicité-de-sa-première-eau-de-toilette-Pour-Homme-1971.-Photographie-de-Jeanloup-Sieff..jpg

Το 1971 ο Υβ Σεν Λοράν φωτογραφήθηκε γυμνός για τη διαφήμιση του ανδρικού του αρώματος [Musée Yves Saint Laurent / Jeanloup Sieff] Πηγή: Protagon.gr


Όταν ο Yves Saint Laurent πόζαρε- φορώντας μόνο τα διάσημα γυαλιά του-το 1971, στα πλαίσια της διαφημιστικής καμπάνιας του πρώτου του ανδρικού αρώματος, προκάλεσε σκάνδαλο. Η γύμνια ήταν ακόμη έξω από τα όρια της τότε ηθικής των μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

Ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής, μπήκε σε αφίσες και διαφημίσεις για το νέο του ανδρικό άρωμα, άλλοτε εξοργίζοντας και άλλοτε μαγεύοντας τον θεατή. Το αποτέλεσμα ήταν η εισαγωγή του αρώματος στην αγορά με ένα υψηλό προφίλ! Ωστόσο την ίδια περίοδο περίπου, είχε αρχίσει να ξεπροβάλει μια νέα ανδρική συνείδηση ομορφιάς.

Οι μέρες που το σκληρό ανδρικό δέρμα αλειφόταν με παλιομοδίτικες κολόνιες ή με after shave, είχαν πλέον περάσει. Τα γαλλικά αρώματα ήταν τώρα αυτά που έπαιρναν την θέση τους στα ράφια της τουαλέτας του ανδρικού φύλου. 

Ένας άνδρας έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι μία όμορφη εικόνα εμπλουτίζεται στιλιστικά με ένα ωραίο άρωμα και δε θα πρέπει να συμβιβαστεί με after shave , τα οποία δείχνουν την αρρενωπότητα με δερματοειδή και ξυλώδη αρώματα. Νέες «γυναικείες» αποχρώσεις με λουλουδένιες, ανατολίτικες και αρωματικές νότες έκαναν την είσοδό τους σε μια μεγάλη γκάμα ανδρικών αρωμάτων.

Επιπλέον τώρα συνεχίζει σταθερά να αναπτύσσεται η αγορά αρωμάτων καθώς και ποικίλων προϊόντων ανδρικής περιποίησης, αν και το 50% των ανδρών δεν φοράει καθόλου άρωμα ή φοράει σπάνια.

Ωστόσο, αιώνες πριν ,τα αρώματα ήταν εξίσου σημαντικά και για τους άνδρες και για τις γυναίκες και δεν είχαν φύλο. Οι άνδρες φορούσαν αρώματα, όσο και οι γυναίκες, για πολλές γενεές.



       facebook.com/ris.aromata