Χωράει πολιτική ίσων αποστάσεων στην επανεμφάνιση των νεοναζί; Χαϊδεύοντας ακροδεξιές συμπεριφορές η κυβέρνηση τις υποθάλπει!

Ο κόσμος βλέπει ένα σχολείο να έχει μετατραπεί σε ορμητήριο νεοναζί, να χτυπιούνται μαθητές από φασίστες μέσα στο ίδιο τους σχολείο. Βλέπει μία καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου αναφορικά με την προσφυγή στην εισαγγελία και καθυστερημένη παρέμβαση της Αστυνομίας.

Το γεγονός ότι η Χ.Α. καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση δε σημαίνει ότι τελειώσαμε με τα φαινόμενα του φασισμού και του νεοναζισμού. Σήμερα επανεμφανίζονται μάχιμες και αποφασισμένες ομάδες. Λειτουργεί δε, σύμφωνα με ρεπορταζ κάποιο στέκι τους όπου γίνονται, συζητήσεις, προσηλυτισμός κ.λπ. Απορώ λοιπόν πως μία μία καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση διατηρεί ανοιχτά γραφεία. Απορώ πως υπουργοί αναπληρωτές και υφυπουργοί της κυβέρνησης παραμένουν ήσυχοι και αδρανείς και την κυβέρνηση να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Είδαν άσκηση βίας κάπου εκτός σχολείου. Το υπουργείο έβγαλε ουδέτερη καταδικαστική ανακοίνωση σε «ό,τι εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του σχολείου». Δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημα λοιπόν. Δεν μας εκπλήσσει αυτό γιατί η κυβέρνηση προσπαθώντας να χαϊδέψει ακροδεξιά ακροατήρια υποθάλπει τέτοιες συμπεριφορές. Δεν τολμούν να πουν τη λέξη φασίστας. Δεν τολμούν να πουν ότι είδαν το ναζιστικό χαιρετισμό που τον είδε όλη η Ελλάδα. Αυτό πώς ερμηνεύεται αν όχι ως τήρηση ισορροπιών, άκρως ανησυχητικών; Χαϊδεύοντας ακροδεξιές συμπεριφορές η κυβέρνηση τις υποθάλπει!

Οι εκπαιδευτικοί της χώρας δε συναινούν στην «αξιολόγηση» μίας υπουργού Παιδείας που υλοποιεί πολιτικές με στόχο τη διάλυση και απαξίωση τη δημόσιας εκπαίδευσης.

Επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, και ούσα υπουργός Διοικητικής ανασυγκρότησης, ολοκληρώσαμε μία επιτυχημένη αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο τομέα. Κανείς δεν είναι ενάντια στην έννοια της αξιολόγησης. Αλλά για τι είδους αξιολόγηση συζητάμε ειδικά από μία κυβέρνηση η οποία έχει βαλθεί να απογυμνώσει τη χώρα από τα δημόσια αγαθά της; Μιλάμε για μία αξιολόγηση με προοπτική να βελτιώσει και να ενισχύσει την δημόσια εκπαιδευτική λειτουργία με βάση στόχους σε αυτή την κατεύθυνση, να θέσει χρονοδιαγράμματα σε διάφορες υπηρεσιακές ανάγκες που πρέπει να ολοκληρωθούν και στη συνέχεια να κρίνει με βάση αυτές τις προτεραιότητες;

Η έννοια της αξιολόγησης έχει φορτιστεί αρνητικά επί ημερών Μητσοτάκη ως υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος έφτιαξε ένα καλούπι που έλεγε ότι 15% θα είναι άχρηστοι 15% πολύ καλοί και για το υπόλοιπο 70% βλέπουμε. Αυτό σε συνδυασμό με την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων όπου το 15% των εξ ορισμού «αχρήστων» προοριζόταν να φύγει. Αυτό λοιπόν δημιούργησε πολύ έντονες αντιδράσεις ως προμελετημένη κίνηση και φόρτισε την έννοια αρνητικά. Οι υπάλληλοι δεν είπαν ότι δεν θέλουν αξιολόγηση. Ως προς τι όμως; Διότι σήμερα οι εργαζόμενοι ζουν την εγκαθίδρυση του κομματικού κράτους της ΝΔ και ένα τρόπο διακυβέρνησης στη λογική του «διατάσσω, διαιρώ και απαξιώνω» αυτή καθαυτή τη δημόσια εκπαίδευση! Γιατί λοιπόν να συναινέσουν οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί σε κάτι από όλα αυτά;

Η υπουργός Παιδείας ό,τι έχει αποφασίσει να κάνει αναφορικά με την απαξίωση και διάλυση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης το κάνει με τεράστια αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί όμως να απαιτεί από την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας να σιωπά και να μην αντιδρά. Η αντίδρασή τους είναι υγιής και αισιόδοξη.

Το Ελληνικό Δημόσιο χάνει έδαφος και χρήματα. Μετά την εκχώρηση της ΔΕΗ με ληστρικούς όρους, η παραχώρηση του ΟΛΠ άνευ όρων.

Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την πραγματικότητα και τη ζωή των πολιτών. Είμαστε μπροστά σε ένα κύμα ακρίβειας που σταδιακά έχει εκκινήσει από την άνοιξη και ήρθε να προστεθεί και η ενεργειακή κρίση. Ήρθε τώρα η εκχώρηση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, με ληστρικούς όρους στον ιδιωτικό τομέα. Κίνηση εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα εν καιρώ ενεργειακής κρίσης.

Βασική μας αρχή είναι η μη ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων δομών. Αυτή την αρχή υπηρετήσαμε και στην περίοδο της διακυβέρνησής μας εν καιρώ μνημονίων. Θυμίζω την ανατροπή του σχεδίου Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ. Βελτιώσαμε τη σύμβαση για το λιμάνι του Πειραιά. Επιτύχαμε υπό συνθήκες μνημονίου ευνοϊκότερους όρους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Πειραιά και όχι μόνον καθώς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι θέμα εθνικής οικονομίας.

Εν προκειμένω λοιπόν μπήκαν ρήτρες οι οποίες προφανώς και δεν ικανοποιήθηκαν. Η ημερομηνία έως την οποία είχε περιθώριο η Cosco να κάνει επενδύσεις έληξε τον Αύγουστο του 21 και η κυβέρνηση ΝΔ αντί να παρέμβει τι κάνει; Παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά άνευ όρων και μάλιστα δίνοντας 10ετή παράταση. Η “φιλοεπενδυτική” κυβέρνηση δεν πίεσε να γίνουν οι επενδύσεις για τις οποίες υπήρχε ρητή δέσμευση της Cosco. Η κυβέρνηση δρα εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Φέρνει τροποποίηση σύμβασης χαρίζοντας στον ΟΛΠ 90 εκ που θα έμπαιναν στα δημόσια ταμεία και αθωώνει την εταιρεία για τις ευθύνες μη υλοποίησης επενδύσεων ύψους 290 εκ. που αφορούσαν κρίσιμες υποδομές για το λιμάνι, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη ναυπηγοεπισκευή κ.λπ. Το 16% παραχωρείται στον ΟΛΠ χωρίς καμία υποχρέωση. Χάνονται ετησίως 5 εκ ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκχωρήσει επ’ αόριστον κυριαρχικά δικαιώματα! Θα το κάνει και αυτό ο κ. Μητσοτάκης;

Έχουμε ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τις δηλώσεις του State Department που προαναγγέλλουν ότι η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ δεν θα είναι 5ετής -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- αλλά πολυετής. ότι Δεν έχει υπάρξει ελληνική κυβέρνηση η οποία να εκχώρησε επ' αόριστον κυριαρχικά δικαιώματα. Θα τολμήσει και αυτό ο κύριος Μητσοτάκης να το κάνει εν κρυπτώ;