Αυξάνονται στη περιοχή μας οι πλειστηριασμοί της λαϊκής περιουσίας (πρώτη κατοικία και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με αγώνες ζωής) από μια μειοψηφία πρόθυμων συμβολαιογραφικών γραφείων . Πλειστηριασμοί που γίνονται με τον πτωχευτικό κώδικα της κυβέρνησης της ΝΔ που είναι κομμένος και ραμμένος για τα συμφέροντα τραπεζών, εγχώριων και ξένων εταιρειών του κυκλώματος αγοραπωλησιών-ενοικιάσεων ακινήτων. Στους νέους πλειστηριασμούς έχουμε ανάκτηση των «οφειλομένων» από τους πιστωτές μέσω της εκποίησης του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη σε αγοραίες αξίες, όπως αυτές θα προκύπτουν από το δημόσιο πλειστηριασμό. Αυτό έχει ερεθίσει τα ντόπια αρπακτικά που έχουν βγει παγανιά…

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, με στόχο την μετατροπή της στέγης σε νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο συνεχίζεται η καλοστημένη επιχείρηση για το πέρασμα των σπιτιών και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων στα funds. Ξεκίνησαν από το σπρώξιμο στο δανεισμό με τα υψηλά επιτόκια που οδηγούν σε συνεχή υπερχρέωση, τη μείωση μισθών και συντάξεων και την υπερφορολόγηση της κατοικίας .

Ο πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ που ψηφίστηκε πέρσι τέτοια εποχή προβλέπει ακόμη ακύρωση για όλους όσους είχαν προσφύγει για προστασία της πρώτης τους κατοικίας με βάση προηγούμενους νόμους και η υπόθεσή τους ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει.

Συνένοχη σε αυτή τη πολιτική είναι και η πρώην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχιτέκτοντας της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, της σταδιακής κατάργησης της όποιας λειψής προστασίας της πρώτης κατοικίας, των εκατοντάδων χιλιάδων κατασχέσεων, της πραγματοποίησης χιλιάδων πλειστηριασμών και των διώξεων σε βάρος αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών.

Με την κρίση που οξύνεται δεν θα πτωχεύσουν μόνον όσους δανείστηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που θα βρεθούν να χρωστάνε σε εφορία, ταμεία, ακόμη και σε μια πιστωτική κάρτα.

Απειλούν σοβαρά τη στέγη, τη λαϊκή περιουσία, το εισόδημα και δυνητικά την προσωπική ελευθερία μεγάλου κομματιού της κοινωνίας με τη περιφερειακή αρχή να σφυράει αδιάφορα. Ο καπιταλισμός είναι αδυσώπητος και οι κυβερνήσεις που τον υπηρετούν δεν διστάζουν για τα κέρδη του κεφαλαίου και των τραπεζών να προχωρήσουν στην αρπαγή λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, γενικεύοντας τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μεγάλο μέρος του λαού .

Απαιτούμε:

· Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Κανένα σπίτι, χωράφι στα χέρια τραπεζίτη, fund, κράτους.

· Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.

· Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Εθνικοποίηση των τραπεζών.

· Κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίας και περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Κατάργηση των εξώσεων.

· Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Μέτρα για την άμεση μείωση των ενοικίων κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων, που εκτόξευσε την προηγούμενη περίοδο το airbnb και η τουριστικοποίηση πολλών περιοχών.

· Κατάργηση των φόρων της πρώτης κατοικίας. Κατάργηση της φοροληστείας του λαού.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την περιουσία και τα κέρδη του.

· Κατάργηση των παλιών και νέων φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων για επιχειρήσεις, επενδυτές, μεγάλα εισοδήματα.