Μνήμες από την Πρέβεζα της Απελευθέρωσης και άλλα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία πόλης στο πέρασμα του χρόνου “ξετυλίγονται” στην έκθεση αρχειακού υλικού και κειμηλίων που διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας στην Δημοτική Πινακοθήκη “Γιάννης Μόραλης" , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 109χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Η πόλη θυμάται” πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων αντιπροσωπεία του Δικτύου Πάφου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Δημήτρης Καραμανίδης, ο αντιδήμαρχος Λούρου Νίκος Παγγές, οι αντιδήμαρχοι Πάργας Σπύρος Πιτσαρός και Βασίλης Γκίζας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις Νίκος Καράμπελας και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων αλλά και δημότες οι οποίοι και ξεναγήθηκαν στην έκθεση από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αθηνά Κωνσταντάκη.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ο οποίος υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος επέλεξε να διοργανώσει εκδηλώσεις ουσίας για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης ενώ ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση και υπογράμμισε ότι το Δίκτυο Πάφου (στο οποίο ανήκουν οι δύο πόλεις ) σύντομα θα ξεκινήσει νέες δραστηριότητες.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αρχαιολόγος Αθηνά Κωνσταντάκη ανέλαβε την “ξενάγηση” των προσκεκλημένων αρχικά μέσα από την ομιλία της και την σύντομη περιγραφή των κειμηλίων κάποια από τα οποία είδαν για πρώτη φορά το “φως” της δημοσιότητας και κατόπιν μέσα στον εκθεσιακό χώρο.
“Η μνήμη αποτελεί την βάση της ταυτότητας κάθε τόπου” είπε μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος η οποία περιέγραψε τα εκθέματα - μεταξύ άλλων το μαθητολόγιο της Θεοφανείου Σχολής των ετών 1912-1913 ,κατάλογο ασθενών του Νοσοκομείου των ετών 1937-1944 , πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου κλπ- καθώς και το σημείο αναφοράς της έκθεσης, την δεύτερη καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους η οποία κατασκευάστηκε στα 1865 και ήταν αυτή που ήχησε χαρμόσυνα στις 21 Οκτωβρίου του 1912.
Ιδιαίτερη αναφορά επίσης η κ.Κωνσταντάκη έκανε στη μεγάλη δωρήτρια του Δήμου Αγγελική Μπάλκου στην οποία ήταν αφιερωμένη και η εκδήλωση. Η όμορφη βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας Ντάνο Μηνιάδη.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην συντήρηση και διάθεση των εκθεμάτων ( κυρίως την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη αλλά και τον προϊστάμενο των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Πρέβεζας Σπύρο Σκλαβενίτη) καλώντας τους πολίτες να δουν από κοντά την έκθεση η οποία θα έχει διάρκεια από 20 – 31 Οκτώβρη και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα – Κυριακή, από 11:00 π.μ.-13:00 μ.μ.