Ο Δήμος Δωδώνης, κι όχι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, είναι αυτός που κάνει γνωστό ότι «ωριμάζει» ο φάκελος της υποψηφιότητας για τα μολύβδινα ελάσματα της αρχαίας Δωδώνης στον κατάλογο της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου».

Η όλη προσπάθεια είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με το υπουργείο Πολιτισμού να εμφανίζεται πρόθυμο να προωθήσει την υποψηφιότητα στην UNESCO. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης. Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης απέστειλε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζητώντας της να υποστηρίξει το αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Μια επιστολή που προέκυψε μετά από συνάντηση που είχε με την προϊσταμένη της Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO για την εξέταση του φακέλου. Ο κ. Ντακαλέτσης ενημερώνει επίσης ότι είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Μενδώνη, η οποία τον διαβεβαίωσε πως η ίδια «παρακολουθεί από κοντά το θέμα».

Ο δήμαρχος αναφέρει ότι η ένταξη των ελασμάτων στον κατάλογο της UNESCO θα συμβάλλει στην ανάδειξη της Δωδώνης. Προκαταβολικά, πάντως, ευχαριστεί την κα Μενδώνη για το ενδιαφέρον της.

Τα χρηστήρια πινάκια (ελάσματα) είναι μικρά αποτμήματα εύθραυστων, λεπτών φύλλων μολύβδου. Οι προσκυνητές του Μαντείου της Δωδώνης έγραφαν στη μία όψη του μολύβδινου πινακίου το ερώτημά τους και στη συνέχεια το δίπλωναν ή το τύλιγαν. Στα ελάσματα διαβάζονται συνολικά 4.216 επιγραφές.

Η κατάσταση συντήρησής τους ποικίλλει: ορισμένα ελάσματα αποκαλύφθηκαν σε θραύσματα, άλλα σε τμήματα που συνδέονται, ενώ υπάρχουν και ακέραια. Πάνω από 2.5000 ελάσματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr