Παρά τον προφανές λειτουργικό πρόβλημα που δημιουργείται σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, η κυβέρνηση Ν.Δ. προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για αναστολή εφαρμογής του νόμου, ώστε, έστω και την ύστατη στιγμή, να εκτονωθεί η κρίση και να υπάρξει σοβαρός διάλογος με τους εκπροσώπους των υγειονομικών, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό στις δομές υγείας, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να πείσει τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν.

Αντί γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός προτιμά να εμμείνει σε κινήσεις πολιτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του Ε.Σ.Υ., αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα τα οποία θα σηκώσουν το βάρος της δικής του αδυναμίας να ελέγξει την πανδημία και την αποτυχία της εμβολιαστικής επιχείρησης. Και να βρει, μέσα από την κοινωνική κρίση που προκαλεί, το άλλοθι για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, με την είσοδο ιδιωτικών εταιριών στο ΕΣΥ, που θα προμηθεύουν εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με πρόσχημα την κάλυψη των κενών.

Γι’ αυτό άλλωστε, τοποθέτησε, ως υπουργό Υγείας, τον ακροδεξιό κ. Πλεύρη, προκειμένου να εκτελέσει το «βρώμικο» έργο της ολοκλήρωσης των απολύσεων, εν μέσω πανδημίας, προκαλώντας τεράστια υγειονομική κρίση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι, 48 μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έσπευσε, με τροπολογία που «κρύφτηκε» σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Μετανάστευσης να βάλει ιδιώτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραδίδοντας τον δημόσιο τομέα της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Πέρα από την κοινωνική αναλγησία της στέρησης μισθού από ανθρώπους που πάλεψαν, υπερβάλλοντας εαυτόν, με πενιχρά μέσα και τεράστιες ελλείψεις, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, εισπράττοντας μόνο υποκριτικά «χειροκροτήματα», οι συνέπειες για το δημόσιο σύστημα υγείας, για την υγεία όλων μας, θα είναι καταστροφικές. Αντί το ΕΣΥ να προετοιμαστεί και να ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της νέας απειλητικής φάσης της πανδημίας, υπονομεύεται άνωθεν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από το Νοσοκομείο της Άρτας θα λείψουν 7 άτομα από την ιατρική υπηρεσία, εκ των οποίων οι 3 ιατροί και οι υπόλοιποι διαφόρων ειδικοτήτων (ακτινολόγοι κλπ), 5 διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ένας τεχνικός, καθώς και 25 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Ο αντίκτυπος στην περιοχή μας είναι προφανής και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα βιώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Δυστυχώς για την κοινωνία και τη χώρα, την υγειονομική κρίση την διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που δεν πιστεύει στο ισχυρό ΕΣΥ.

Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα είναι προσηλωμένη στην αναχαίτιση της πανδημίας -και όχι στην εργαλειοποίησή της- και στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.