Με την εμφάνιση των εμβολίων κατά της COVID-19, γεννήθηκαν και πάμπολλες θεωρίες συνομωσίας.
Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού από τη στιγμή που αναπτύχθηκαν, έγιναν «στόχος» πλήθους θεωριών συνομωσίας.
Ποιοι είναι όμως οι πιο συνηθισμένοι μύθοι σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και τι απαντά η επιστήμη;

«Τα εμβόλια προκαλούν καρκίνο»

Ο πρώτος μύθος για τα εμβόλια προήλθε πριν από περίπου 40 χρόνια.
Σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν κατά της πολιομυελίτιδας πριν τη δεκαετία του 1980, βρέθηκε ο ιός Πολυώματος SV40, που υπήρχε στα εμβόλια που είχαν χρησιμοποιηθεί. Ο ιός προκαλεί ορισμένους τύπους καρκίνου στα τρωκτικά.
Από την πλευρά της, η επιστήμη απαντά πως για να προκαλέσει καρκίνο ένα από τα συστατικά του εμβολίου, πρέπει να ενσωματωθεί στο DNA και να βλάψει το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την προστασία των κυττάρων κατά την αναπαραγωγή. Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν περιέχουν συστατικά με τέτοιες ικανότητες.

«Τα εμβόλια αλλάζουν το DNA»

Η αλλαγή του ανθρώπινου DNA από τα εμβόλια ακούγεται έντονα και προήλθε μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού.
Τότε, διαδόθηκαν φήμες ότι τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως το Sputnik V, έχουν τη δυνατότητα να ενσωματώσουν το δικό τους DNA στο ανθρώπινο γονιδίωμα και να προκαλέσουν μεταλλάξεις.
Ωστόσο, η επιστήμη ξεκαθαρίζει πως οι αδενοϊοί των εμβολίων ιικού φορέα είναι ιοί DNA, αλλά δεν περιέχουν ένζυμα ικανά να ενσωματώσουν το δικό τους DNA στον άνθρωπο. Δεν μπορούν να εισάγουν το DNA τους στο ανθρώπινο γονιδίωμα και το RNA από τα mRNA εμβόλια.

«Ο εμβολιασμός οδηγεί σε στειρότητα»
Στη δεκαετία του 1980, αναπτύχθηκε ένα αντισυλληπτικό φάρμακο για τα ζώα, βασισμένο στην τοξίνη τετάνου. Έτσι, μια οργάνωση κατά των εκτρώσεων, διέδωσε ότι το εμβόλιο του τετάνου προκαλεί στειρότητα στους ανθρώπους.
Η επιστήμη υπογραμμίζει πως τα συστατικά των εμβολίων δεν διεισδύουν στα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή σπέρματος, ενώ οι γυναίκες διαθέτουν ήδη όλα τα ωράρια από τη γέννησή τους.

«Μέσω του εμβολιασμού βάζουν διάφορα τσιπ»

Τα τσιπάκια αποτελούν επίσης έναν από τους κυρίαρχους μύθους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Το 2020, ο Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι σύντομα θα εμφανιστούν ηλεκτρονικά διαβατήρια με τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών. Στη συνέχεια, ένας σουηδικός ιστότοπος έγραψε σχετικά με το βιοχάκινγκ: «Ο Μπιλ Γκέιτς θα χρησιμοποιήσει εμφυτεύσιμα μικροτσίπ για την καταπολέμηση του κορονοϊού».
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την επιστήμη, σήμερα παγκοσμίως αναπτύσσονται εμφυτεύσιμοι αισθητήρες. Όμως δεν κατάφερε κανείς να κατασκευάσει ένα εμφυτεύσιμο μικροτσίπ με δυνατότητα να ελέγξει τη συνείδηση του ανθρώπου και ταυτόχρονα να περνά μέσα στο σώμα από την τρύπα μιας βελόνας.

«Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και τα εμβόλια δεν είναι πλέον χρήσιμα»

Μεγάλη είναι η ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εν μέσω της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.
Οι επιστήμονες αναφέρουν τακτικά την εμφάνιση των πιο επιθετικών στελεχών του κορονοϊού, με τους αντιεμβολιαστές να ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια παραμένουν τα ίδια και ότι δεν είναι πλέον αποτελεσματικά έναντι νέων μεταλλάξεων.
Πάντως, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως μετά τον εμβολιασμό, παράγονται περισσότερα αντισώματα παρά μετά την ανάρρωση από την ασθένεια. Είναι αρκετά για την προστασία από τα νέα στελέχη. Τα εμβόλια βοηθούν στην πρόληψη της COVID-19 και στην αντιμετώπιση της ασθένειας με ήπια μορφή.

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr