Αν δεν δράσουμε ΑΜΕΣΑ για το κλίμα οι μέρες καύσωνα στη δική μας κλιματική ζώνη θα είναι ΤΡΙΑΝΤΑ (30) το χρόνο, από μία κατά μέσον όρο. Δεν είναι θέμα αριθμητικής αλλαγής. Βιώνοντας αυτές τις μέρες το 15ήμερο καύσωνα, ζήσαμε κάτι που το έλεγαν οι επιστήμονες και οι οικολόγοι, τώρα όμως φαίνεται πολύ πιο “αληθινό” αλλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: στην δική μας εύκρατη κλιματική ζώνη δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούμε, άνθρωποι και οικοσυστήματα, να αντέξουμε μια τέτοια ραγδαία αλλαγή και μάλιστα μέσα σε λίγα χρόνια.

Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τα διάφορα σενάρια εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής, προβλέπονταν να συμβεί μέχρι το τέλος του αιώνα. Όμως όλα τώρα δείχνουν ότι η κλιματική κρίση έχει επιταχυνθεί και όλα τα “κακά” πρόκειται να συμβούν πιο γρήγορα και ίσως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Όλο και πιο συχνά έντονα ακραία φαινόμενα, όπως τα καταγράφει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO): άγριες πυρκαγιές, πλημμύρες, κύματα καύσωνα.

Δεν παίζουμε πλέον. Το παιχνίδι τελείωσε. Η θα δράσουμε τώρα, άμεσα, για να προλάβουμε την πλήρη κατάρρευση του κλίματος ή αύριο θα είναι πλέον αδύνατο – και να θέλουμε να κάνουμε κάτι – να σταματήσουμε την κατάρρευση του κλίματος. Είμαστε ήδη σε κατάσταση ανάγκης λόγω κλιματικής κρίσης, αν δεν το έχουμε καταλάβει…

Οι υψηλές θερμικρασίες αυξάνουν τον κίνδυνοι πυρκαγιάς “η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών” και όταν ξεσπούν πυρκαγιές αυτές είναι πιο άγριες.

Ομως όλη σχεδόν η Μεσόγειος φλέγεται αυτές τις μέρες

Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο António Guterres, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει: “ξηρασίες που διαρκούν, άγριες πυρκαγιές, τρομακτικές πλημμύρες. Οι κλιματικές επιπτώσεις που βλέπουμε σήμερα μας δίνουν μια εικόνα για το μέλλον εκτός αν περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 1,5 βαθμό Κελσίου. Κάθε τμήμα ενός βαθμού μετράει. Ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας είναι ακόμα δυνατός – και κρίσιμος – εάν δράσουμε τώρα”.

Άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα αυξήσει την έκταση των περιοχών στη Μεσόγειο που θα καίγονται από άγριες πυρκαγιές κατά 41%
Άνοδος κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 62% των περιοχών στη Μεσόγειο που θα καίγονται από άγριες πυρκαγιές
Άνοδος κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 97% των περιοχών στη Μεσόγειο που θα καίγονται από άγριες πυρκαγιές.

Ήδη η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει στους ωκεανούς, ενώ στη Μεσόγειο παρατηρείται ήδη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου, με σημαντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή τα επόμενα χρόνια. Στον πίνακα η θερμοκρασία της θάλασσας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη στις 27 Ιουλίου 2021
Η κλιματική κατάρρευση θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις όχι μόνο στην βιοποικιλότητα και τα δάση αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στην υγεία, στις υποδομές, στο σύστημα παραγωγής τροφίμων και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

Σύμφωνα με έκθεση μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ζημιά στις κρίσιμες υποδομές θα αυξηθεί από 3,4 δις ευρώ το χρόνο σε 34 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Swiss Re – μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες – η οικονομική ζημιά από την κλιματική κρίση θα είναι διπλάσια από αυτή που προκλήθηκε παγκοσμίως από την πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτο έρευνας της Swiss Re “μέχρι τα μέσα του αιώνα, η ανθρωπότητα μπορεί να χάσει το 10% της συνολικής οικονομικής αξίας ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα καθώς και η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050″. Η έκθεση τονίζει ότι “H κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη μακροχρόνια απειλή για την παγκόσμια οικονομία”.