Tην έντονη δυσαρέσκειά του για την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας των περιβαλλοντικών όρων των δύο μονάδων επεξεργασίας βιορευστών στην περιοχή του Λύγγου του Δήμου Ζίτσας εκφράζει ο Δήμος Δωδώνης. Ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης αναφέρει δε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει σε κάθε νομική ενέργεια για την αποτροπή της δημιουργίας των μονάδων με πρώτη την κατάθεση προσφυγής κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Δήμος Δωδώνης έχει άμεσο ενδιαφέρον για την όλη υπόθεση λόγω της γειτνίασης των μονάδων που σχεδιάζονται με την Κωστάνιανη, οικισμός που βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων. Υπενθυμίζει δε ότι στην περιοχή δεν σχεδιάζονται μόνο οι δύο περιβαλλοντικά εγκεκριμένες μονάδες, αλλά συνολικά οκτώ.

«Μπορεί μέχρι τώρα οι πρωτοβουλίες να είχαν σαν αποτέλεσμα να κερδηθεί χρόνος, πλέον οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδίσουμε τη μάχη» τονίζει ο κ. Ντακαλέτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων.

Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος Δωδώνης βάζει στο στόχαστρό του την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατηγορώντας την όχι μόνο ότι παρέβλεψε τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των κατοίκων αλλά και ότι «επέλεξε να μην απαντήσει επί της ουσίας στα υπομνήματα που κατέθεσε ο επιστημονικός σύμβουλος που προσέλαβε ο Δήμος Δωδώνης για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και στις αιτιάσεις του ίδιου του δημάρχου κ. Χρήστου Ντακαλέτση, που παρέστη αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) για να υπερασπιστεί τις θέσεις του Δήμου».

Σε αυτό το σημείο, προτίθεται ότι το ΠΕΣΠΑ «αγνόησε κάθε λογικό, επιστημονικό και νομικό επιχείρημα και κατέληξε σε μια κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση, στην οποία δεν αναφέρονται τα επιχειρήματα της μειοψηφίας, ούτε και τα μέλη που μειοψήφησαν».

Ο Δήμος Δωδώνης, τέλος, υπενθυμίζει τα επιχειρήματά του κατά της δημιουργίας μονάδων βιορευστών στα Γραμμενοχώρια.

Αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι:

-Οι μονάδες θα επεξεργάζονται πρώτες ύλες από απομακρυσμένες περιοχές με αποτέλεσμα να ισοσταθμίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θα εκπέμπονται για τη μεταφορά και επεξεργασίας της πρώτης ύλης με αυτές που θα εξοικονομούνται από την παραγωγή ενέργειας. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ΑΠΕ.

-Στη μελέτη δεν εξετάζεται το σενάριο της μηδενικής λύσης, δηλαδή το πόσο θα επηρεαστούν αρνητικά οι τριγύρω οικισμοί και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αν δεν γίνει το έργο αυτό. Από την εξέταση της μηδενικής λύσης θα προέκυπτε η περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

-Στη μελέτη δεν εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τα έργα διασύνδεσης με το δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΔΔΗΕ, ούτε για τα έργα οδοποιίας που απαιτούνται για την πρόσβαση στις μονάδες. «Ο κατατεθειμένος φάκελος δεν πληροί καν τις προϋποθέσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, θα έπρεπε δηλαδή να μπει στο αρχείο» επισημαίνει.

Επιπλέον αναφέρει ότι η δημιουργία των μονάδων ανατρέπει τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Δωδώνης «και αποτελεί τροχοπέδη για την ήπια περιβαλλοντική ανάπτυξή του, έρχεται σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα και τη βούληση όλων των κατοίκων».

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr/