Η Αλβανία, επίσης, βιώνει ένα μακρύ και καυτό καλοκαίρι. Λίγες βροχοπτώσεις, θερμοκρασίες που φθάνουν τους 43 βαθμούς και από τις αρχές Ιουνίου παραμένουν πάνω από 33 κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις αρχές Ιουνίου και η απουσία υγρασίας έχουν δημιουργήσει, ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη πυρκαγιών.
Προσθέστε στα παραπάνω την πρακτική της χρήσης πυρκαγιάς για τον καθαρισμό χωραφιών, την καύση κλαδιών, καθώς και αρκετά περιστατικά εμπρησμού και η χώρα αντιμετωπίζει έναν καταστροφικό Αύγουστο.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι υπάρχουν 70 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι στιγμής. Οι περισσότερες στα νότια της χώρας, σε μέρη όπως η Αυλώνα, το Ξαμίλι και το Μπεράτι, αλλά έχουν υπάρξει αναφορές για πυρκαγιές και στο κέντρο και βόρεια. Αυτό που κάνει αυτό το έτος διαφορετικό από το προηγούμενο είναι η αγριότητα με την οποία καίγονται και η πλήρης αδυναμία των αρχών να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Χθες, σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Αργυρόκαστρο, μαζικές φωτιές που έκαιγαν ανεξέλεγκτες στοίχισαν τη ζωή ενός ηλικιωμένου άνδρα. Η γυναίκα του υπέστη επίσης εγκαύματα καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από το σπίτι τους.
Τρία χωριά της περιοχής έχουν πλέον εκκενωθεί με εντολή του υπουργού Άμυνας Νίκο Πελεσί . Περιλάμβαναν το χωριό Asim Zeneli, Arshi Lengo και Krin. Κάλεσε τους κατοίκους να μην αντισταθούν στην εντολή εκκένωσης.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους ανθρώπους ότι οι πυρκαγιές ήταν υπό έλεγχο και ο πρωθυπουργός Ράμα μοιράστηκε ένα βίντεο με ένα ελικόπτερο να κάνει ρίψεις στις φλόγες. Σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ότι οι πυρκαγιές έχουν σβήσει, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Μία από τις πιο ανησυχητικές πυρκαγιές είναι αυτή στην προστατευόμενη χερσόνησο του Καραμπουρούν. Παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 26 Ιουλίου, αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα, προχωρώντας προς το Εθνικό Πάρκο Λογαρά, τη στρατιωτική βάση του Αλή Πασά, σπίτια και επιχειρήσεις. Η παραλία Λιβάδι εκκενώθηκε λόγω του καπνού. Ο στρατός βρίσκεται επίσης επί τόπου, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποτρέψει την εξάπλωση στη στρατιωτική βάση και το προστατευόμενο πάρκο Λογαρά.

Μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά αναφέρθηκε στο Ξαμίλι στις 31 Ιουλίου, αλλά έσβησε μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Πυρκαγιές στην Αλβανία
Οι πυρκαγιές δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στην Αλβανία. Με τα χρόνια, κάθε καλοκαίρι υπήρχαν αναφορές για πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Μεταξύ 2004 και 2013, κατά μέσο όρο 5.000 εκτάρια γης κάηκαν λόγω πυρκαγιών κάθε χρόνο. Αυτό περιελάμβανε προστατευόμενες περιοχές, δάση, βλάστηση, ακόμη και υγρότοπους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 συνέστησε στην κυβέρνηση να βελτιώσει το δίκτυο των δασικών δρόμων για να δημιουργήσει όρια πρόληψης πυρκαγιάς. Είπαν επίσης ότι οι πυροσβέστες πρέπει να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε δυσπρόσιτες περιοχές. Θα πρέπει να παρέχεται περισσότερη εκπαίδευση στους πυροσβέστες και η ικανότητα των εθελοντών μαχητών θα πρέπει επίσης να βελτιωθεί.
Πρότεινε επίσης να θεσπιστούν αλλαγές στους ισχύοντες νόμους και να βελτιωθεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων και οργανισμών.

Αλλά η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Τα Βαλκάνια δεν έχουν ακόμη βιώσει το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων θερμοκρασιών, μεγαλύτερων καλοκαιριών και λιγότερων βροχών. Αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο καυτά τα τελευταία χρόνια, με θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς από τις αρχές Ιουνίου και φτάνοντας τους 43 βαθμούς σε αρκετές περιπτώσεις.
Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και θα παρατείνει την καύση τους όταν συμβεί το αναπόφευκτο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η Αλβανία και άλλες χώρες της περιοχής αναμένουν την παράταση της περιόδου πυρκαγιάς κατά 2-6 εβδομάδες επιπλέον τα επόμενα 40 χρόνια.
Η περίοδος πυρκαγιάς της Αλβανίας ξεκινά συνήθως στα μέσα Ιουλίου και διαρκεί 12 εβδομάδες. Το 2021 υπήρχαν 88 ειδοποιήσεις πυρκαγιάς που αναφέρθηκαν μεταξύ 10 Αυγούστου 2020 και της τρέχουσας ημέρας στην πλατφόρμα Global Forest Watch . Μεταξύ 6 Αυγούστου 2018 και σήμερα, έχουν καταγραφεί συνολικά 1174 συναγερμοί πυρκαγιάς.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πόση έκταση έχει καταστραφεί από πυρκαγιά τον τελευταίο χρόνο.

Η Αλβανία και τα ελικόπτερα της
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελεσί, είπε ότι η Αλβανία διαθέτει μόνο ένα ελικόπτερο που μεταφέρει 2.000 λίτρα νερού. Αυτό ήρθε ως έκπληξη .
Το 2018, η πρώην υπουργός Άμυνας Όλτα Χάτσκα οργάνωσε μια δημόσια επίδειξη αυτού που χαρακτήρισε ως «12 φορές αύξηση της ικανότητας κατάσβεσης».
Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη, το Υπουργείο επέδειξε ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας Cougar εξοπλισμένα με ειδικά δοχεία για την κατάσβεση πυρκαγιών σε δυσπρόσιτο έδαφος. Κάθε δεξαμενή μπορούσε να χωρέσει έως και 2.500 λίτρα νερού, είπε.

Η Υπουργός δεν διευκρίνισε πόσα ελικόπτερα υπήρχαν στον στόλο, αλλά χρησιμοποίησε πληθυντικούς όταν μιλούσε.
«Πέρα από τις υποδομές και τις στρατιωτικές δυνατότητες, η πραγματική μας δύναμη και δύναμη παραμένει αδιαμφισβήτητα τα αγόρια και τα κορίτσια μας με τη στολή, τα οποία πέφτουν στο έδαφος από την πρώτη στιγμή που ζητείται βοήθεια για να διασφαλιστεί η ζωή και η περιουσία των πολιτών». - είπε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν πολλές δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το πόσα ελικόπτερα έχει στη διάθεσή της η Αλβανία. Ορισμένες πηγές θέτουν τον αριθμό στο 12, ενώ άλλες μεταξύ 3 εως 6. Αλλά το 2019 , οι ΗΠΑ έδωσαν στην Αλβανία τρία ελικόπτερα Black Hawk ως μέρος ενός πακέτου υποστήριξης των ΗΠΑ για τη χώρα.
Αλλά η χρήση ελικοπτέρων εξοπλισμένων με δεξαμενές νερού έχει αναφερθεί ως «όλο και πιο αναποτελεσματική» από ειδικούς που καταπολεμούν τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Παράγοντες όπως οι ισχυροί άνεμοι και ο καπνός που μειώνουν την ορατότητα καθιστούν δύσκολο για τους πιλότους να κάνουν ρίψεις νερού.

Μια μελέτη και έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Foundation ιδρυμα Leonardo DiCaprio έλεγε ότι η πτώση νερού και επιβραδυντικό είναι αποτελεσματική μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες. Επιπλέον, αυτές οι σταγόνες είναι αποτελεσματικές μόνο κατά τα πρώτα στάδια της πυρκαγιάς και όχι μετά από μέρες καύσης.
Το 2011, μια μελέτη βρήκε πολύ λίγα στοιχεία ότι λειτουργεί και καμία σχέση μεταξύ της χρήσης τέτοιων μεθόδων και ενός θετικού αποτελέσματος για τη φωτιά.
Στην πραγματικότητα , αυτή η μέθοδος καταπολέμησης των πυρκαγιών έχει αναφερθεί ως διαφημιστικό κόλπο στις ΗΠΑ επειδή φαίνονται καλά για τις κάμερες και καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι. Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, είναι συζητήσιμα,

Παρ 'όλα αυτά, ο Peleshi είπε ότι μίλησε με τους ομόλογους του στην Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο για βοήθεια. Είπε επίσης ότι τρία ελικόπτερα ήταν καθ 'οδόν από την Ιταλία για να υποστηρίξουν το «ένα» ελικόπτερο της Αλβανίας.
Παρά το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια από άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μεταφέρθηκε για να επιβλέψει την κατάσταση με ελικόπτερο του στρατού. Αυτό επικρίθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία είπε ότι ήταν λάθος να αφαιρεθεί ένα τέτοιο αεροσκάφος από την υπηρεσία για τη μεταφορά του πρωθυπουργού.

Πώς λοιπόν οι ειδικοί καταπολεμούν τις πυρκαγιές;
Πυρκαγιές συμβαίνουν στην Αλβανία κάθε χρόνο, ωστόσο οι αρχές δεν λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να τις αποτρέψουν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι κορυφαία προτεραιότητα πρέπει να είναι η διαχείριση της ποσότητας βλάστησης που μπορεί να καταναλώσει μια φωτιά. Αυτό μπορεί να γίνει μηχανικά ή με τη χρήση βοσκών. Μια άλλη λύση είναι η ελεγχόμενη χρήση της φωτιάς, όπου κάποια βλάστηση καταστρέφεται υπό προσεκτικά διαχειριζόμενες συνθήκες.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η χρήση « γραμμών ελέγχου » σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Αυτά μπορεί να είναι δρόμοι, ποτάμια, κατασκευασμένα διαλείμματα πυρκαγιάς ή χαρακώματα. Αυτές είναι ουσιαστικά καθορισμένες γραμμές που είναι απαλλαγμένες από οτιδήποτε καύσιμο.

Μια άλλη βασική μέθοδος είναι η εκπαίδευση του πληθυσμού. Αυτό περιλαμβάνει την εξήγηση των κινδύνων και των κινδύνων από τη ρίψη τσιγάρων, την έναρξη πυρκαγιών για την απομάκρυνση της βλάστησης ή τη διάθεση απορριμμάτων, την εκμάθηση τρόπων διαχείρισης των πυρκαγιών και την απομάκρυνση καύσιμων αντικειμένων, όπως καυσόξυλα και δεξαμενές φυσικού αερίου από γύρω από κατοικημένες περιοχές.
Αλλά μόλις ξεκινήσει η πυρκαγιά , οι αρχές θα πρέπει να κάνουν χρήση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ανάλυση θερμοκρασιών, υγρασίας, ιστορικών δεδομένων και συνθηκών ανέμου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις αρχές να προβλέψουν πού μπορεί να ξεσπάσουν πυρκαγιές, επιτρέποντάς τους να λάβουν επαρκείς αναλογίες και να παρακολουθήσουν την περιοχή.

Οι χώροι που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου θα πρέπει να σταθμεύουν πληρώματα πυρόσβεσης κοντά και άτομα εκεί για να αναζητήσουν τα πρώτα σημάδια καπνού και πυρκαγιάς. Μόλις εντοπιστεί, τα πυροσβεστικά συνεργεία μπορούν να αναλάβουν δράση αμέσως, αντί να περιμένουν ώρες ή και μέρες, όπως συνέβη φέτος.
Όσον αφορά την κατάσβεση της πυρκαγιάς , ομάδες στην Καλιφόρνια και σε άλλες περιοχές επιρρεπείς σε πυρκαγιές στέλνουν ομάδες ταχείας αντίδρασης όταν σημειωθούν για πρώτη φορά οι πυρκαγιές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φορτηγά, ομάδες επί τόπου ή ελικόπτερα σε απομακρυσμένες περιοχές. Μόλις εξακριβωθεί το μέγεθος της πυρκαγιάς, οι αρχές μπορούν να καταλάβουν πώς θα προχωρήσουν.
Συνήθως, η δράση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ορίων πυρκαγιάς γύρω από μια συγκεκριμένη περιοχή, με τη χρήση νερού και επιβραδυντικών ομάδων και επίγειων ομάδων. Εάν η φωτιά δεν μπορεί να κατασταλεί μέσα σε μία ή δύο ώρες, οι προσπάθειες εντείνονται.
Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει μια εντατική προσπάθεια. Μπουλντόζες εισάγονται για να καθαρίσουν τη βλάστηση και να δημιουργήσουν όρια, δεξαμενόπλοια, πληρώματα και αεροπορική υποστήριξη χρησιμοποιούνται για την άμεση καταπολέμηση της πυρκαγιάς και ομάδες ανθρώπων χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν ή να σβήσουν τις πλευρές της φωτιάς για να περιορίσουν το μπροστινό μέρος της. Η εκσκαφή τάφρων μπροστά από το σημείο όπου πηγαίνει η φωτιά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στο εξωτερικό.

Η αλβανική κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους που παρουσιάζονται από τις πυρκαγιές. Υπάρχουν επίσης άφθονα δεδομένα για ιστορικές πυρκαγιές, προβληματικές περιοχές και τάσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Τα προληπτικά μέτρα θεωρούνται μακράν η καλύτερη προσέγγιση, ωστόσο παρά τις προειδοποιήσεις από το 2013, ελάχιστα έχουν γίνει όσον αφορά την εφαρμογή. Εν τω μεταξύ, η σύγχυση και η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη χρήση ελικοπτέρων και πυροσβεστικών μέσων παραμένουν ανησυχητικά.

ΠΗΓΗ: apenadi.blogspot.com