Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών στην πράξη θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να εκφράζει, για μια ακόμη φορά και προς κάθε κατεύθυνση, την ξεκάθαρη θέση αφενός για την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού έναντι της covid-19, αφετέρου την αντίθεσή του με την επιβαλλόμενη υποχρεωτικότητα, και δη σε συγκεκριμένες μόνο εργασιακές ομάδες όπως αυτή των υγειονομικών.

«Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος περί “υποχρεωτικού εμβολιασμού”, που μάλιστα συνδέεται με την εργασιακή κατάσταση των εργαζομένων, το μόνο που μπορεί να επιφέρει, είναι πλήγμα στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και στη λειτουργία του Ε.Σ.Υ.», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Ι., που συντάσσεται με τις ενέργειες της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. ενάντια στις εισαγόμενες με τις διατάξεις των άρθρων 205 και 206 του ν. 4820/2021 ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν στην υποχρέωση επίδειξης ή προσκόμισης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού κατά της covid -19 ή νόσησης, από το προσωπικό (μόνιμο ή με διαφόρων ειδών συμβάσεις) των νοσοκομείων και λοιπών υγειονομικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στην απεργία – αποχή κατά της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων που θα προκηρύξει η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. και καλεί όλους τους εργαζομένους, που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, να μην καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στην υπηρεσία. Επίσης, καλεί όλους τους εργαζομένους να μείνουν ενωμένοι και να αποτρέψουν κάθε διχαστική ενέργεια που δημιουργεί εντάσεις και έριδες μεταξύ του προσωπικού. Τέλος, καλεί όλους τους ανεμβολίαστους συναδέλφους, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αποτρεπτικά του εμβολιασμού, ελευθέρως και αυτοβούλως να προσέλθουν στον εμβολιασμό, θωρακίζοντας έτσι την υγεία τους αλλά και ενισχύοντας το τείχος ανοσίας έναντι της covid -19.
«Οι υγειονομικοί υπάλληλοι εμβολιασμένοι ή μη, τηρούν σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας για να μην θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς, τους συναδέλφους και τον εαυτό τους. Αν και το 90% των υγειονομικών έχουν εμβολιαστεί, ο νόμος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού το μόνο που κάνει είναι μας στοχοποιεί και να θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα του συστήματος Υγείας στην πιο κρίσιμη περίοδο, θέτοντας περίπου 10.000 εργαζομένους εκτός Ε.Σ.Υ. Συνάδελφοι, στην κρίσιμη αυτή καμπή δεν πρέπει να ενδώσουμε στον ανεπίτρεπτο αυτό τρόπο επιβολής της υποχρεωτικότητας. Απέχουμε όλοι μας από την κατάθεση των δικαιολογητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Παραμένουμε ενωμένοι χωρίς διχασμούς και διακρίσεις. Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει κανείς.
Να δεσμεύσει τους προϊσταμένους να μην παραλάβουν τα πιστοποιητικά καλεί τον Σύλλογο Εργαζομένων Π.Γ.Ν.Ι. η παράταξη «Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση», σημειώνοντας ότι το έλλειμμα εμβολιασμού δεν το λύνει η υποχρεωτικότητα αλλά η σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και οι πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης της συλλογικής ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θέλοντας να αποποιηθεί των τραγικών ευθυνών που έχει συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας, επιδιώκει, γι’ άλλη μια φορά, να διχάσει την ελληνική κοινωνία και να στοχοποιήσει εργαζόμενους, πολίτες και ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, ότι πάλι εκείνοι είναι που ευθύνονται για την αποτυχία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Θυμίζουμε στους κήρυκες του νέου διχασμού, ότι δεν θα αφήσουμε την αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. να διαμορφώσει μια νέα εργασιακή γαλέρα με μειώσεις μισθών, διαθεσιμότητες και απολύσεις με όχημα τον εμβολιασμό», αναφέρει και καλεί όλους τους εργαζόμενες στο δημόσιο να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τους ίδιους και συμβάλλοντας στον αγώνα για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού. «Αυτή είναι στάση ευθύνης, απέναντι στην κυβερνητική ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό της επίδειξης ή κατάθεσης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και συλλογής των εν λόγω πιστοποιητικών ή της συλλογής στοιχείων που αφορούν τον εμβολιασμό του προσωπικού. Η μόνη λύση είναι η ενίσχυση του υποστελεχωμένου και κουρασμένου από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ΕΣΥ. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή της πανδημίας ώστε να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

ΠΗΓΗ: www.agon.gr