Με εμπάθεια και αγένεια συμπεριφέρθηκε ο υπουργός Ν. Μηταράκης απέναντι στην Πράσινη ευρωβουλευτή Tineke Strik, υπεύθυνη για θέματα προσφύγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια στιγμή που το ενδιαφέρον όλων είναι επικεντρωμένο στην προστασία των ανθρώπων και των δασών από τις πυρκαγιές.

Η Strik είχε ζητήσει με ανάρτησή της στο twitter "απομάκρυνση των προσφύγων από την κλειστή δομή στην Αμυγδαλέζα επειδή κινδυνεύουν, μια και είναι πολύ κοντά στην φωτιά στην Βαρυμπόμπη". Κάτι λογικό και αναμενόμενο εκ του θεσμικού της ρόλου. Ο υπουργός Ν. Μηταράκης, όμως, επέλεξε να απαντήσει ως troll, "ρωτώντας" την "εάν δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον και για τους κατοίκους".
Σε μια πολιτισμένη χώρα ένας υπουργός θα μπορούσε να απαντήσει ευγενικά και επί της ουσίας: "ναι έχουμε σχέδιο και θα φροντίσουμε να μην κινδυνεύσουν αυτοί οι άνθρωποι από τη φωτιά ή τον καπνό". Θα ήταν ένδειξη πολιτικού πολιτισμού.

Γιατί απαντάει, λοιπόν, με εμπαθή τρόπο και φρασεολογία που θυμίζει ακροδεξιά μορφώματα σαν τη Χρυσή Αυγή; Εικάζουμε ότι ο λόγος είναι πως η Πράσινη ευρωβουλευτής είναι η συντάκτρια μιας σοβαρής έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για λογαριασμό της υποεπιτροπής Δικαιωμάτων LIEBE και της εξεταστικής επιτροπής για το έργο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων FRONTEX. Το ευρωκοινοβούλιο έχει παγώσει την απαλλαγή των υπευθύνων της για τη χρήση των σημαντικών οικονομικών πόρων που έχει στη διάθεσή της μέχρι να εξεταστούν οι καταγγελίες για τον ρόλο της στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και για (κακο;)διαχείριση.

Η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου, που συνέταξε η Tineke Strik σε διάλογο με τους εκπροσώπους των άλλων πολιτικών ομάδων στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, τεκμηριώνει -ανάμεσα σε άλλα- παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία (οι οργανώσεις υπολογίζουν 1.000-20.000) και αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση που διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, με δηλώσεις και του αρμόδιου υπουργού κ. Ν. Μηταράκη αλλά και του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ότι δεν υπάρχουν παράνομες επαναπροωθήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα σε συναντήσεις με τον επικεφαλής της FRONTEX προσπαθούσε να διαψεύσει και να καλύψει και τις δικές της ευθύνες και αυτές του επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Η Πράσινη ευρωβουλευτής ζητάει να παραιτηθεί ο επικεφαλής της FRONTEX, όχι μόνο γιατί γνώριζε και δεν έκανε τίποτα αλλά και γιατί συγκάλυπτε τις ελληνικές αρχές και εξαφάνισε στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες της. Πώς λοιπόν να μην "θυμώσει" και να βγει εκτός εαυτού ο Ν. Μηταράκης για τις αποκαλύψεις που τεκμηριωμένα περιλαμβάνει η έκθεση αυτή, που έχει τεράστια δημοσιότητα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ αλλά ελάχιστη στη χώρα μας;

Το νέο κόμμα «Πράσινοι» καλεί τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη και, αν δεν το κάνει ο ίδιος, ας το πράξει η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κυρίως όμως, μετά τις αποκαλύψεις στο Ευρωκοινοβούλιο, οι «Πράσινοι» την καλούν να αλλάξει την πολιτική της για τους πρόσφυγες.

Σε κάθε περίπτωση οι «Πράσινοι» δηλώνουν: "Όχι στο όνομά μας".