Με επίκληση στο… πορτοφόλι των ανεμβολίαστων προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να μεγαλώσει το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού, αφού προηγουμένως απέτυχε σε κάθε απόπειρά της. Κάποιες φορές μάλιστα, όπως στην περίπτωση Τσιτσιπά, εκτέθηκε και επέτεινε το κύμα καχυποψίας και «κυνηγιού μαγισσών» από το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα».

Τώρα, επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την τιμωρητική οικονομική μέθοδο, επιβάλλοντας ένα ιδιότυπο πρόστιμο, με την υποχρεωτική πληρωμή των τεστ, ενός μέτρου υγειονομικής πρόνοιας, σε όσους-ες δεν έχουν εμβολιαστεί και διχάζει ακόμα περισσότερο.

Μάλιστα, ορίζει και την τιμή: 10 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην αγορά κυκλοφορούν self tests κόστους 4 ευρώ, αλλά προφανώς δεν μπορεί να ελεγχθεί η εγκυρότητα των δηλώσεων…

Έτσι λοιπόν, όσοι-ες δεν έχουν εμβολιαστεί για μη δικαιολογημένους λόγους, θα πρέπει να προσθέτουν 10 ευρώ στο κόστος οποιασδήποτε διαδικασίας: Στο ταξίδι με μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εργασία, εφόσον είναι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό-εστίαση, τηλεόραση, ραδιόφωνο, θεάματα (μουσική, χορός, κινηματογράφος).

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από το εργασιακό κριτήριο εξαιρούνται οι ένστολοι και οι κληρικοί, παρότι δραστηριοποιούνται σε χώρους με μεγάλες συγκεντρώσεις κοινού. Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για μεροληπτική και «στοχοποιητική» πολιτική, είναι σημαντικά δικαιολογημένη.

Ειδικά για τους φοιτητές-τριες, το κόστος είναι ακόμα μεγαλύτερο: θα πρέπει να δαπανούν 80 ευρώ το μήνα για να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα, εργαστήρια, εξεταστικές. Μόνο για τους μαθητές-τριες, θα παρέχονται δωρεάν δύο τεστ τη βδομάδα.

Φυσικά, η «διέξοδος» είναι απλή και λογική και εκ των ων ουκ άνευ: ο εμβολιασμός, ως βασικό «όπλο» ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας και τις υγειονομικές επιπτώσεις της και όχι ως πανάκεια.

Ωστόσο η κυβέρνηση, αφενός απέτυχε να πείσει τον κόσμο και συχνά τον «πρόσφερε» ως κοινό σε αντιεπιστημονικές και συνωμοσιολογικές θέσεις, αφετέρου προσπαθεί να σώσει την κατάσταση πολύ αργά, αφήνοντας να περάσει το καλοκαίρι. Έτσι κάπως περιπλέκονται τα πράγματα, τόσο για την ελληνική κοινωνία, όσο και πολιτικά για την ίδια την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr/