Νέα καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους πολίτες από τον Σεπτέμβρη. Τι αλλάζει στην εργασία τους και στις εξόδους τους και ως πότε.
Αλλάζει η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών από τον επόμενο μήνα, καθώς αναμένεται να εφαρμοστούν περιορισμοί στη διασκέδαση και νέοι κανόνες για την προσέλευση στους χώρους εργασίας.
Ειδικότερα, για την προσέλευση στην εργασία, θα απαιτείται εργαστηριακό rapid test κορονοϊού, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τον εκάστοτε εργαζόμενο, ενώ την ίδια ώρα θα τεθεί σε ισχύ «απαγορευτικό» εισόδου σε κλειστούς χώρους.
Επίσης, σε ισχύ θα τεθεί και ακόμα ένα μέτρο, που όμως θα αφορά και τους εμβολιασμένους: αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς που θα σημειώνεται συνάθροιση.
Οι εν λόγω περιορισμοί θα διαρκέσουν, μάλιστα, έως τις 31 Μαρτίου του 2022.

Τα νέα μέτρα στους χώρους εργασίας
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test κάθε εβδομάδα.
Το τεστ θα πραγματοποιείται μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου, που θα ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά τεστ.
Αναφορικά με εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, προβλέπεται η διεξαγωγή δύο rapid tests την εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με επίσης δαπάνη του εργαζόμενου.
Σημειώνεται ότι ο εργοδότης, βάσει νόμου, διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Στις δύο παραπάνω περιπτώσεις θα απαιτείται ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται μέσω της εφαρμογής Covid free app.

Τι αλλάζει στα ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ
Τεστ θα πρέπει να κάνουν και οι ανεμβολίαστοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ.
Αναλυτικότερα, υποχρεωτικό θα είναι ένα εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για ενηλίκους και ανηλίκους 12-17 ετών, που πραγματοποιείται έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ.

Αναφορικά με τους ανηλίκους 5-11 ετών υποχρεωτικό θα είναι το self test (που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από το φαρμακείο).

Τι θα ισχύει σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης
Οι κλειστοί χώροι, δηλαδή καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως έξι μήνες από τη διάγνωση).
Παράλληλα, οι κλειστοί χώροι των θεάτρων, των σινεμά, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως έξι μήνες από τη διάγνωση), αλλά και για ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Όσον αφορά στα γυμναστήρια, θα λειτουργούν για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε rapid test 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στον χώρο.

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/