H νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς τα νέα σχολικά κτίρια για το 1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και το Ειδικό Σχολείο ΣΑΠ να είναι έτοιμα. Η «ανέγερση» των σχολικών αυτών μονάδων σε έκταση του παλαιού «Χατζηκώστα» βρίσκεται υπό εξέλιξη, παρά τις περσινές διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων ότι η λύση της συστέγασης για το 1ο νηπιαγωγείο «θα είναι μόνο για φέτος (σ.σ. σχολική χρονιά 2020-21)».

Το 1ο Νηπιαγωγείο, μετά την αποχώρησή του από την πρώην Παπαζόγλειο Σχολή όπου μεταφέρθηκε η Αρχιτεκτονική Σχολή Ιωαννίνων, συστεγάζεται τα τελευταία χρόνια με το 1ο Δημοτικό στο Καπλάνειο, ενώ το Ειδικό Σχολείο ΣΑΠ παραμένει στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ.

Στις 20 Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, σε διά περιφοράς συνεδρίαση, θα συζητήσει την παράταση της συστέγασης του 1ου Νηπιαγωγείου με το 1ο Δημοτικό Σχολείο για το έτος 2021-22, για την οποία υπάρχει σχετική απόφαση από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών προώθησαν τη λύση της στέγασης των δύο σχολείων σε προκάτ κτίρια στο παλαιό Χατζηκώστα –κάτι που είχε συζητηθεί και παλιότερα. Το προκάτ μοντέλο (το οποίο ομολογουμένως δεν έχει συζητηθεί επαρκώς) προέκυψε κυρίως από την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία είχε στη διάθεσή της τα εν λόγω «κτίρια».

Οι δύο φορείς αποφάσισαν να μοιραστούν την ευθύνη για τη στέγαση των δύο σχολείων αλλά και τα κόστη –απαραίτητη λοιπόν ήταν μια προγραμματική σύμβαση, η οποία χρειάστηκε πέντε μήνες για να οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει τις εργασίες τοποθέτησης των δύο προκάτ κτιρίων, με χρηματοδότηση ύψους 339.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος την περίφραση, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρο και την ηλεκτροδότηση των κτιρίων, έναντι του ποσού των 80.000 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάθεση του δικού της έργου με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με την περιφερειακή αρχή να προσφεύγει για μια ακόμη φορά στο άρθρο 32 του Ν. 4412/16 με την αιτιολογία του «κατεπείγοντος»... Στις αρχές του Μαρτίου του 2021 υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία, με το κόστος να ανέρχεται σε 295.000 ευρώ και με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών να λήγει τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, από την πλευρά του, δεν έχει προχωρήσει ακόμα κάποια διαγωνιστική διαδικασία (αναμένοντας, ενδεχομένως, και την ολοκλήρωση των εργασιών από την Περιφέρεια Ηπείρου).

Η προγραμματική σύμβαση πάντως που υπέγραψαν πέρσι οι δύο φορείς, είναι διάρκειας δύο ετών.

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr/