Η ΟΜ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της παίρνει θέση, αφενός υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, αφετέρου εναντίον των μέτρων όπως η διακοπή εργασίας, η αναστολή μισθοδοσίας, τα οποία θεωρεί ότι επιφέρουν «υγειονομικό σαμποτάζ» στο ΕΣΥ.

Αφορμή για την ανακοίνωση είναι οι εξαγγελίες μέτρων που περιορίζουν ή επιβάλλουν υγειονομικές δαπάνες στους ανεμβολίαστους-ες και ειδικά για τους εργαζόμενους στην Υγεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι και το φετινό καλοκαίρι, «δημιούργησε εντυπώσεις για ένα επίπλαστο και ανέμελο καλοκαίρι, όπου όλα θα ήταν διαφορετικά, και πλέον ετοιμάζεται για ένα δύσκολο φθινόπωρο μπρος στο 4ο κύμα της πανδημίας, στοχοποιώντας κοινωνικές ομάδες και τους ανεμβολίαστους για να κρύψει τα τραγικά λάθη και την αδυναμία της».

Επίσης, τονίζει ότι η προστασία της δημόσιας Υγείας είναι «όντως εθνική υπόθεση, αλλά κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα (καθολικός εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ομάδες που έχουν μείνει πίσω όπως οι ηλικιωμένοι, επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση, πρόληψη διασποράς στους χώρους εργασίας-αναψυχής, ενίσχυση του ΕΣΥ, έμφαση στην ΠΦΥ και στην προνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων, μετανοσοκομειακή παρακολούθηση, κατ’ οίκον φροντίδα κλπ) και όχι μόνο στην εμβολιαστική κάλυψη ενός τμήματος εργαζομένων στην Υγεία».

Αναφέρει ακόμα ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ και ότι η κυβέρνηση επιλέγει τα «τιμωρητικά» μέτρα, τη στιγμή που το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό.

«Αν, όπως υπολογίζεται, το 25% του προσωπικού του ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστο σήμερα, τι θα γίνει στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε 10 μέρες που αυτοί οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε υποχρεωτική αργία; Πόσο ‘μελετημένη’ είναι μια ρύθμιση που βάζει με ανεύθυνο τρόπο σε τεράστιο κίνδυνο την ευστάθεια του ΕΣΥ την ώρα της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει το κόμμα.

Κατηγορεί επίσης ευθέως τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια ότι ανακοίνωσε τα μέτρα χωρίς αυτοκριτική και ότι εν τέλει, αυτή η τακτική «δεν πείθει στοχευμένα τους πολίτες που διατηρούν ακόμη επιφυλάξεις από τις κυβερνητικές αντιφάσεις και παλινωδίες για την ανάγκη εμβολιασμού όλων και ποντάρει τα πάντα στο διχασμό για να επιβιώσει πολιτικά», χωρίς να φροντίζει για μαζικούς ελέγχους, ιχνηλάτιση, ασφαλές άνοιγμα σχολείων κ.α. «Ο κ. Μητσοτάκης τιμωρεί έναν στους δύο Έλληνες για να διαχειριστεί την αποτυχία του. Αφήνει το ΕΣΥ να καταρρεύσει στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Εκτός και αν αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, για να ‘σπεύσει’ στη συνέχεια ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας να καλύψει το κενό», καταλήγει.

Ζητάει ακόμα να «δοθεί χρόνος και χώρος για στοχευμένες παρεμβάσεις πειθούς με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση».

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr/