Το ταξίδι της εννιάχρονης Αμάλ ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Προορισμός της είναι το Ηνωμένο Βασίλειο για να βρει τη μητέρα της. Εδώ και λίγες μέρες, περιπλανιέται στην Ελλάδα. Στις 27 και 28 Αυγούστου θα βρίσκεται στα Γιάννενα.

Η Αμάλ είναι 9 χρονών και είναι από τη Συρία. Στη γλώσσα της, το όνομά της σημαίνει «ελπίδα». Θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό πρόσωπο. Είναι όμως μια μαριονέτα ύψους 3,5 μέτρων, αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων παιδιών προσφύγων, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, και μεταφέρει το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε».

Η Αμάλ είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού σε «κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα. Ο τίτλος του πρότζεκτ είναι «Το Ταξίδι» (The Walk) και αποτελεί μια παραγωγή του βρετανικού θεατρικού οργανισμού Good Chance Theatre, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων, ανθρωπιστικών οργανισμών. Η σκηνοθέτης Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και η καλλιτεχνικής συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

Για το ταξίδι της μικρής Αμάλ στην Ελλάδα συνεργάζονται πολλοί φορείς, ομάδες και καλλιτέχνες.

Στα Γιάννενα (ο επόμενος σταθμός της Αμάλ μετά τη Χίο στις 10 Αυγούστου), την Αμάλ θα υποδεχθεί ο οργανισμός Habibi Works στον Κατσικά. Στη συνέχεια, θα κάνει τη διαδρομή μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων. Το «μονοπάτι» αυτό, θα «σηματοδοτηθεί» με εκατοντάδες φωτεινά κουτάκια με τη συμμετοχή εθελοντών. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, μέχρι τα παλιά σφαγεία, σκιές θα ζωντανέψουν μέσω ενός μεγάλου κουτιού φωτός, συνοδεία μουσικής. Στο δρώμενο θα συμμετάσχουν εθελοντές από την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, το Fab Lab Ioannina, το φωτογραφικό φεστιβάλ Photometria, το Κουκλοθέατρο «Αντράλα», το Κέντρο Νέων Ηπείρου, τη Second Tree, την ομάδα Habibi.Works, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών κ.ά.

Στις 28 Αυγούστου, η Αμάλ θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο ενός μουσικού δρώμενου, βασισμένου σε ένα παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι για την αγάπη και τον θάνατο. Η μουσική αυτή παράσταση θα γίνει στο Κάστρο, και πιο συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, στις 21:00, και θα έχει τίτλο «Γιάννος και Μαριγώ-ένα απέραντο πέρασμα». Αποτελεί δε μια δημιουργία του Αλέξανδρου Ριζόπουλου, με τη συμμετοχή του πολυφωνικού συνόλου Anassa, του video artist Κωστή Εμμανουηλίδη και του συνόλου Alenti.

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr/