Εγκρίθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα η δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών ευπαθών ομάδων, Γυναικών και Νέων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με έδρα το εγκαταλελειμμένο Σχολείο της Δερβιτσάνης (γήπεδο μπάσκετ).
Η πρόταση δημιουργία θερμοκοιτίδων στήριξης κοινωνικών επιχειρήσεων (SOCIAL-E: Social Enterprise Accelerator and Incubator for women and youth of the Greek Minority in Albania), αξιολογήθηκε πρώτη ανάμεσα σε 40 αιτήσεις Αλβανικών Δήμων στα πλαίσια των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τοπική οικονομική ανάκαμψη των περιοχών της Αλβανίας ως εναλλακτική της καλλιέργειας και εμπορίας κάνναβης με κωδικό EuropeAid/168946/DD/ACT/AL EU for socio-economic development (as alternative to drugs cultivation and trafficking).

Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη ανακατασκευή του Σχολείου της Δερβιτσάνης, τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου (φυσικό κατάστημα/εκθετήριο/πωλητήριο/ηλεκτρονικό κατάστημα) τοπικών προϊόντων που παράγονται από ευπαθείς ομάδες, συνεταιρισμούς, μεμονωμένα άτομα στο σπίτι τους και νέους της περιοχής. Η δημιουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων θα συνοδευτεί και με την παροχή δωρεάν γραφείων και εργαστηρίων στο ίδιο κτίριο, την εκπαίδευση για νέες ιδέες και προϊόντα στους τομείς της αγροδιατροφής, της παραδοσιακής γαστρονομίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της λαϊκής τέχνης, του εναλλακτικού τουρισμού, της αξιοποίησης της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς κ.α.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 95% από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία και έχει διάρκεια υλοποίησης τους 30 μήνες.

ΠΗΓΗ: https://apenadi.blogspot.com/