Στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με την ιδιότητα του εκλεγμένου μέλους, συμμετείχε ο Χρήστος Τσιρογιάννης στις 10 Αυγούστου.

Στόχος της έκτακτης συνεδρίασης ήταν να βρεθούν εργαλεία, προκειμένου η παροχή βοήθειας προς τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, να γίνει με συντονισμένο τρόπο.

Έτσι:
στο ΔΣ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα «Δες το Δάσος» που θα συμβάλλει στην αναγέννηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές που κάηκαν με ειδικό λογαριασμό στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει 500.000 ευρώ. Ο αριθμός λογαριασμού θα αναρτηθεί εντός της ημέρας, στην ιστοσελίδα και τα social media της ΚΕΔΕ.
άμεσα η ΚΕΔΕ έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών αλλά και των προσφορών προς τους πληγέντες Δήμους από άλλους Δήμους, ιδιώτες και χορηγούς και η ανταπόκριση ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστια από τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.

Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη για ζωοτροφές αιγοπροβάτων και η αποκατάσταση των υποδομών των Δήμων που κάηκαν.

Τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αρταίων, επισήμαναν ότι χρειάζεται συντονισμός ώστε να συγκεντρωθούν πρώτα και κύρια τα υλικά που πραγματικά χρειάζονται οι πληγέντες, έτσι ώστε το περίσσευμα αγάπης των συμπολιτών μας να μην πάει χαμένο. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα και νερά, αλλά για αυτά τα είδη που έχουν αναρτηθεί στην επίσημη πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα ο κ. Τσιρογιάννης, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της αύξησης των πόρων από την Πολιτεία προς τους Δήμους, στην χρηματοδότηση έργων, δράσεων και εξοπλισμού πυροπροστασίας μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τον καθαρισμό των οικοπέδων και στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού.

Τέλος, αποφασίστηκε όλοι οι Δήμοι θα προχωρήσουν σε διαδικασίες για την ενίσχυση δράσεων αιμοδοσίας, καθώς οι ανάγκες για αίμα στα νοσοκομεία είναι πολύ αυξημένες.