Δυο χρόνια μετά κι ακόμα αναρωτιόμαστε πού είναι ο Πρωθυπουργός, λες και κάθε φορά ξεχνάμε πως Πρωθυπουργός της χώρας αυτής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βέβαια, μπορεί και να ελπίζουμε πως θα ξυπνήσει μια μέρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι κάποιος άλλος άνθρωπος, ένας πολιτικός που υπηρετεί ένα πολιτικό σχέδιο που χωρά τους περισσότερους, αν όχι όλους, κάποιος που μπορεί και να νοιάζεται.

Όμως ο Πρωθυπουργός δε νοιάζεται. Δε νοιάζεται για τις περιουσίες που έγιναν στάχτη, για τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν, για τα χιλιάδες ζώα που χάθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που μας κυβερνά υπηρετεί με αφοσίωση ένα σχέδιο: θέλει όλη την Ελλάδα ένα μεγάλο οικόπεδο «άρτιο και οικοδομήσιμο», με πολυτελή ξενοδοχεία, spa, γήπεδα γκολφ και κάποια αιολικά πάρκα… Ό,τι παράγει πλούτο μεταφρασμένο σε χρήμα και αφορά ελάχιστους. Όχι απλά λίγους, αλλά ελάχιστους.

Όμως θέλω να σταθώ κυρίως στις χιλιάδες περιουσίες που, μετά την ανθρώπινη ζωή, στο διάγγελμά του θέτει ως προτεραιότητα…

Ούτε που μπορεί να φανταστεί πώς είναι να πληρώνεις μια ζωή ένα δάνειο για να έχεις απλά κάποια τετραγωνικά στεγασμένης γης να στριμώξεις τη ρουτίνα σου, μαζί με αλλά υπάρχοντά σου και κάποια όνειρα.

Για τον Πρωθυπουργό τα δάνεια είναι «δανεικά κι αγύριστα». Όσο για τα σπίτια, αυτά είναι πολλά στην περίπτωσή του, μερικά και του Βολταίρου, άλλα μεσοτοιχία με του Χριστοφοράκου και σίγουρα έχουν αποκτηθεί με τεράστια ευκολία.

Όμως, όσο και αν κρύβεται, επειδή κάποια στιγμή πρέπει να παρουσιαστεί, θα το κάνει. Δεν σκοπεύει να αναλάβει κάποια ευθύνη, ούτε να σχετίσει την εικόνα του με συντρίμμια. Αυτά είναι για τους άπειρους. Θα «αναλάβει» μόνο πρωτοβουλίες. Θα δώσει παροχές.

Το επικοινωνιακό του επιτελείο ήδη από τώρα στήνει το σκηνικό να παρουσιαστεί ως Μεσσίας.

Όχι πως τον νοιάζει η εικόνα του Νέρωνα που έχουμε για αυτόν. Μην μπερδεύεστε. Απλά η προβολή μιας καλής εικόνας εξασφαλίζει χρόνο στην εξουσία και ο χρόνος στην εξουσία εξασφαλίζει κερδοφόρες συμφωνίες και ασυλία.

Φίλα προσκυνημένοι δημοσιογράφοι θα αναπαράγουν τα επιδόματα των 1000-2000 ευρώ στους πυρόπληκτους ως αποζημιώσεις που σου εξασφαλίζουν μια νέα άνετη ζωή. Θα κόβουν και θα ράβουν δηλώσεις των δικαιούχων, ώστε να φαίνεται ότι οι παροχές δια στόματος Πρωθυπουργού είναι υπεραρκετές. Και όλοι οι υπόλοιποι θα νιώθουμε ανακούφιση που οι άνθρωποι έχουν μια κάποια άμεση βοήθεια.

Θα μας πει για νέο σχέδιο πυροπροστασίας και θα δεσμευτεί, όπως στο διάγγελμα, ότι θα αναδασωθούνε οι περιοχές που κάηκαν. Μέσα μας, βαθιά μέσα μας θα ξέρουμε, όμως, πως τα περισσότερα σπίτια δε θα ξαναχιστούνε και πως ούτε τα μισά δάση που χάθηκαν δε θα αναδασωθούν.

Όπως ξέρουμε πως τίποτα από εδώ και πέρα δε θα είναι το ίδιο. Η χώρα θα παράγει με μεγάλη ένταση οικονομικούς και κλιματικούς πρόσφυγες.

Αποτύχαμε.

Αγλαΐα Νάτσικα Συντονίστρια Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας