Πόσους επιβάτες από τις έξι κύριες χώρες αεροπορικών αφίξεων στην Ελλάδα, υποδέχεται η ευρύτερη Ήπειρος; Η απάντηση δεν είναι… εντυπωσιακή, ενώ για την περίπτωση του αεροδρομίου Ιωαννίνων είναι μάλλον απογοητευτική.

Το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ στην έρευνά του για τις αεροπορικές αφίξεις την περίοδο 2016-2020, κατατάσσει ως εξής το top 6 χωρών προέλευσης στα ελληνικά αεροδρόμια: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία.

Από αυτές τις χώρες, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι ισχνές. Μόνο από τη Γερμανία ήρθαν 137 επιβάτες το 2018. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια οι αφίξεις είναι μεμονωμένες και ιδιωτικές.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα προέλευσης στην Ήπειρο και η πρώτη σε ποσά που δαπανούν οι επισκέπτες ανά διανυκτέρευση/επίσκεψη.

Ενδεικτική είναι επίσης η ζημιά που καταγράφηκε πέρυσι. Το Άκτιο, το οποίο κανονική διεθνή κίνηση, είχε -51% αφίξεις από Γερμανία, -75,9% από Αγγλία, -87,4% από Ιταλία και -54,6% από Ολλανδία, ενώ από Πολωνία, δεν υπήρξαν επισκέπτες πέρυσι (τα ποσοστά σε σύγκριση με το 2019).

Στη δε γενική επισκόπηση, πέρυσι το Άκτιο σημείωσε απώλεια 74,6% των επιβατών και τα Γιάννενα τη σχεδόν απόλυτη: Από 14.699 το 2019, μόλις 4 το 2020.

Σημειωτέον δε ότι αγορές στις οποίες στοχεύει η Ήπειρος, όπως αυτή του Ισραήλ, ήταν σχετικά χαμηλά στις αφίξεις, ενώ η συγκεκριμένη, σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση πέρυσι-πάντα σε αεροπορικά δεδομένα.

Ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή των 15 πόλεων από τις οποίες τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια δέχονται πτήσεις: Λονδίνο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο και Άμστερνταμ είναι οι 5 πρώτες.

Σημειώνεται ότι προχτές ξεκίνησαν πτήσεις τσάρτερ προς και από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Μπιλούντ και Γκέτεμποργκ.

ΠΗΓΗ: typos-i.gr