Δυστυχώς έφυγε η κορυφαία των τελευταίων μεγάλων δημοτικών παραδοσιακών ερμηνευτριών της Ελλάδας μας, η Φυλιώ Πυργάκη... το αηδόνι μας σίγησε για πάντα, σήμερα 17/7/2021
Η Φυλιώ Πυργάκη γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδησε σε γλέντια από την ηλικία των 14 ετών από το 1953. Στα 20-22 της μετακόμισε στην Αθήνα, όπου λίγο αργότερα παρουσιάστηκε (μέσω του Κ.Κοντογιώργου) στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών. Ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε το 1963 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», με μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργου, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Σταθμός στην καριέρα της ήταν η συνεργασία της με τον κλαρινιστα Γιάννη Μπρουκλόγιαννη, οπου τραγούδησε πολλά τραγούδια του και καθιερώθηκε πλέον και αναγνωρίστηκε στον χώρο του Δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς και τραγουδιστές! Αφήνει παρακαταθήκη τη μεγάλη δισκογραφία της και τις ζωντανές ηχογραφήσεις της αφού κυριολεκτικά έχει "οργώσει" ολη την Ελλάδα απο Αλεξανδρούπολη εως Σπάρτη.
Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα απο την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία κ.α) και ετσι κυκλοφόρησε σε παρα πολυ κόσμο το νεοδημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.
Αγαπήθηκε απο το κοινό (απο γεροντότερους εως και μικρά παιδάκια)
και δικαιωματικά κατείχε το θρόνο της μεγαλύτερης εν ενεργεία δημοτικής τραγουδίστριας.
Αφήνει το στίγμα της ανεξίτηλο στους αιώνες ως η βασίλισσα του καμπίσιου δημοτικού τραγουδιού, αξεπέραστη σ αυτό!