Με αυστηρούς κανόνες, επαναφορά περιορισμών και εξονυχιστικούς ελέγχους, η Πολιτεία επιχειρεί να αντιμετωπίσει, παράλληλα με το πρόγραμμα εμβολιασμών, την αυξημένη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας τον Αύγουστο είναι δυσοίωνες. Στη Μύκονο επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και σίγαση της μουσικής, λόγω του υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Η ανησυχητική έξαρση της επιδημίας στη Μύκονο τα τελευταία 24ωρα, με πολλαπλές συρροές και clusters, οδήγησε την κυβέρνηση στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών μέτρων για να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Μέχρι τις 26 Ιουλίου απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη μία τη νύχτα έως τις 6 το πρωί με εξαίρεση για εργασία και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, καθως και η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, άνω των είκοσι ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται ξεκινά από τις 50.000 και φτάνει τις 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή τον παραχωρησιούχο.

Η αναστάτωση των επισκεπτών του νησιού είναι μεγάλη και τα τηλέφωνα στα καταλύματα πήραν φωτιά.

Μουδιασμένη είναι η τοπική κοινωνία και οι επιχειρηματίες του νησιού από τα νέα μέτρα.

Ο δήμαρχος Μυκόνου ζήτησε από την κυβέρνηση να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
«Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Καλούμε τους κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες του όμορφου νησιού μας σε πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς και τις Αρχές του νησιού στην άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών ενημέρωσης και ελέγχου τήρησής τους, έτσι ώστε σύντομα να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η Μύκονος να επιστρέψει στην κανονικότητά της» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το lockdown στη Μύκονο πιστοποιητικό της παταγώδους αποτυχίας. Στέλνει αρνητικό σήμα για το σύνολο του τουρισμού μας. Αν υπήρχε φιλότιμο, θα ακούγαμε μια συγνώμη για το πρόχειρο-χωρίς μέτρα άνοιγμα του τουρισμού. Αντί συγνώμης όμως, μόνο αυτοθαυμασμός και στοχοποίηση των πολιτών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο αλλά μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση», ήταν η σκληρή απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

«Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Το ιικό φορτίο του κορονοϊού είναι υψηλό σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο 2.562 νέα κρούσματα κορονοϊού και 7 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ 124 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Μοναδικό όπλο οι εμβολιασμοί και ασπίδα οι μάσκες.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε νέους περιορισμούς στη Μύκονο

Μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα τετραπλασιάστηκαν στη Μύκονο.

Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη, καθώς δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα στους χώρους διασκέδασης και αναψυχής , για μάσκες και αποστάσεις ούτε λόγος, ενώ υπάρχει και η «αθέατη» πλευρά με τις βίλες των ολονύχτιων πάρτι. Εκατοντάδες άτομα στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο χωρίς τήρηση των κανόνων και γλέντι σαν να μην υπάρχει αύριο.

Χιονοστιβάδα παραβάσεων, χωρίς διάθεση συνεργασίας, αναφέρεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ ακόμη και στις συρροές κρουσμάτων που καταγράφονταν η ιχνηλάτηση ήταν αδύνατη, καθώς δεν δίνονταν πληροφορίες για τις στενές επαφές των μολυνθέντων.

Η Μύκονος ήταν ανάμεσα στις 6 περιοχές όπου είχε ηχήσει πορτοκαλί συναγερμός μαζί με τη Σαντορίνη, την Πάρο την Ίο, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, όπου η μετάλλαξη Δέλτα σαρρώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορεί τα κρούσματα στη Μύκονο να είναι 37 με βάσει τα τεστ της Παρασκευής που ήταν πάνω από 90.000, όμως αν κάνουμε αναγωγή των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού θα ήταν 365.

Στην Πάρο τα κρούσματα είναι 38, όμως με την αναγωγή φτάνουν τα 254, ενώ στη Σαντορίνη είναι 14 με την αναγωγή όμως θα ήταν επτά φορές πάνω και θα έφταναν τα 74.


ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/mykonos-anexelegkti-diaspora-koronoioy-kleinei-i-moysiki-apagoreyetai-i-kykloforia-ti-nychta/