Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας Γιώργου Σταμάτη έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας – παραρτήματος για Ρομά.

Το παράρτημα στεγάζεται σε έναν υπερσύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο στο ΚΕΠΑΒΙ και έχει στελεχωθεί με όλο το κατάλληλο προσωπικό.

Πρόκειται για μία δομή που συμπληρώνει το δίκτυο κοινωνικής προστασίας του ΟΚΠΑΠΑ και έρχεται να στηρίξει μία ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ υπογράμμισε ότι η κοινωνική πολιτική αποτέλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας τον ακρογωνιαίο λίθο για τον Δήμο.
«Κοινωνική πολιτική σημαίνει μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες. Μία από τις ομάδες αυτές είναι οι Ρομά. Κάναμε επισκέψεις στους οικισμούς, ενημερώσεις για την πανδημία και τους τρόπους προστασίας, διανείμαμε υλικό και τώρα πραγματοποιούμε ενημερώσεις για τον εμβολιασμό» σημείωσε ο δήμαρχος και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το παράρτημα θα βοηθήσει ώστε να γίνουν πιο οργανωμένες και στοχευμένες δράσεις.

Ο Δήμαρχος εξήρε την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα από την διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΟΚΠΑΠΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας υπογράμμισε ότι οι εξειδικευμένες δομές είναι αυτές που χρειάζονται σήμερα για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων.

«Οι Ρομά θα έχουν την δυνατότητα για μία πιο ομαλή κοινωνική ένταξη και με τις συνοδευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρει θα βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή» υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης.

Συνεχάρη τον Δήμο Ιωαννιτών για την λειτουργία του Κέντρου ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στην διαδικασία της εκπόνησης της νέας εθνικής στρατηγικής για την ένταξη των Ρομά. Ειδική βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη της εκπαίδευσης των παιδιών και της ομαλής συνύπαρξης.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου αναφέρθηκε εκτενώς στις υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο υπογραμμίζοντας ότι «στοχεύει στην ανάπτυξη ενός σημείου αναφοράς για την υποδοχή, την εξυπηρέτηση των ευάλωτων ομάδων, με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και τις υπηρεσίες και της διασύνδεσης με τις υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας ακόμη και του κεντρικού κράτους».

Το Κέντρο θα εξυπηρετεί οικογένειες Ρομά και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προσφέροντας συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη ενώ θα δίνεται η δυνατότητα της παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, θα υπάρχει καταγραφή της υγειονομικής κατάστασης των ωφελούμενων, θα υλοποιούνται προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας, θα διενεργούνται εμβολιασμοί των παιδιών.

Ο κ. Πάνου έκανε ειδική μνεία στην πραγματοποίηση στοχευμένων δράσεων για την προώθηση και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την αποτροπή της σχολικής διαρροής και την ενημέρωση των οικογενειών για την εγγραφή των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση.