Ένα λίτρο πωλείται για μέρες τώρα σε αντλίες βενζίνης σε όλη τη χώρα, έως 180 ΛΕΚ (1,47 ευρώ), ενώ πριν από ένα μήνα ήταν 10-15 ΛΕΚ φθηνότερα.

Αυτό έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου στο χρηματιστήριο, η οποία έχει δει αύξηση της ζήτησης μετά το παγκόσμιο άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία, η οποία αύξησε τις τιμές στη διεθνή αγορά, όπου ένα βαρέλι πωλείται για 73,8 δολάρια.Ωστόσο, στην Αλβανία εδώ και χρόνια οι καταναλωτές διαμαρτύρονται συστηματικά για τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες υπερβαίνουν τις τιμές της περιοχής και ακόμη και της Ευρώπης.
Στην πραγματικότητα, για κάθε λίτρο καυσίμου που αγοράζεται εδώ, οι πολίτες πληρώνουν 100 ΛΕΚ σε 7 άμεσους φόρους, 5 εκ των οποίων πηγαίνουν απευθείας στο Δημόσιο Ταμείο και δύο πηγαίνουν στους λογαριασμούς των παραχωρησιούχων.

Σε άλλες χώρες στην περιοχή, οι πολίτες πληρώνουν περίπου 50 ΛΕΚ σε άμεσο φόρο μόνο για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Οι ειδικοί στους υδρογονάνθρακες δηλώνουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι τις αρχές του 2022, με βάση τα ποσοστά ζήτησης και παραγωγής του ΟΠΕΚ στα Αραβικά Εμιράτα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί επιλύσει το ζήτημα επανεξετάζοντας τους φόρους.

ΠΗΓΗ: apenadi.blogspot.com