Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον προσωπικό τους γιατρό και να εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού. Οι γιατροί θα κάνουν και κατ' οίκον εμβολιασμούς μόνο για όσους είναι ανήμποροι να μετακινηθούν.
Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εντάσσονται οι ιδιώτες γιατροί ως ένας νέος βραχίονας όπου οι πολίτες γρήγορα μπορούν να σπεύσουν και να εμβολιαστούν.
Μάλιστα οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς και κατ' οίκον για όσους αδυνατούν λόγω προβλημάτων υγείας να μετακινηθούν.
Και στις δύο περιπτώσεις, είτε της επίσκεψης του πολίτη στο ιατρείο είτε της μετάβασης του γιατρού στο σπίτι του πολίτη, ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται ο πολίτης να πληρώσει την ιατρική πράξη και την επίσκεψη.
Όπως ανέφερε στο Sputnik ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας, για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο ο γιατρός θα αποζημιώνεται από το Υπουργείο Υγείας με το ποσό των 3 ευρώ «για να αναλώσιμα που χρησιμοποιεί» ενώ για τον κατ' οίκον εμβολιασμό «μόνο όσων αδυνατούν για λόγους υγείας να μετακινηθούν» θα αποζημιώνονται επίσης από το Υπουργείο με το ποσό των 20 ευρώ.

Οι γιατροί δηλώνουν πανέτοιμοι για να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όπως δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης.

«Εμείς προκρίνουμε αυτή τη διαδικασία και θεωρούμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά την εθνική προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά του εμβολιασμού. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, ανήμποροι ή κινητικά ανάπηροι άρα το να μπορέσει ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενή να κάνει κατ' οίκον εμβολιασμό είναι προς τη θετική κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Πατούλης.
Τα μέλη του ΙΣΑ έχουν ήδη ενημερωθεί με σχετικές ανακοινώσεις όπως είπε ο κ. Πατούλης, τονίζοντας ότι «ο πολίτης έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον προσωπικό του γιατρό, που τον γνωρίζει χρόνια και τον θεραπεύει από οποιονδήποτε άλλον».

Αυτό νομίζω ότι μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην όλη προσέγγιση και στην αύξηση των εμβολιασμένων και στη θωράκιση της κοινωνίας» τόνισε προσθέτοντας ότι τα εμβόλια που θα κάνουν οι γιατροί είναι «όποιο προκρίνει και ο ασθενής».

Καμπάνια πειθούς
Στη Θεσσαλονίκη, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει αρχίσει ήδη καμπάνια για τον εμβολιασμό των πολιτών διά του παραδείγματος των γιατρών με τίτλο «Εμείς εμβολιαστήκαμε. Εσύ;».

Όπως είπε κ. Νίτσας «η σχέση του γιατρού με τον ασθενή είναι δυνατή» εκτιμώντας ότι θέτοντας το ερώτημα «εγώ ως γιατρός εμβολιάστηκα, εσύ γιατί δεν έχεις εμβολιαστεί, θα πείσει αρκετούς που είναι επιφυλακτικοί».
«Η επιλογή που έχουμε μέχρι το φθινόπωρο ή και πιο άμεσα χρονικά είναι αν θα προστατευτούμε ή αν θα νοσήσουμε. Διότι φαίνεται ότι η νέα μετάλλαξη (σ.σ. η Δέλτα) και φαίνεται και στις άλλες χώρες που προηγούνται επιδημιολογικά, από εκεί μας έρχονται τα νέα στελέχη, έχει δείξει ότι η μετάλλαξη αυτή θερίζει. Άρα, το δίλημμα δεν είναι "να εμβολιαστώ ή όχι". Το δίλημμα είναι "να εμβολιαστώ για να είμαι προστατευμένος ή να κολλήσω"» κατέληξε ο κ. Νίτσας.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr