Κίνητρα αλλά και αυστηρά πρόστιμα προβλέπει το πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα και όσοι δεν εμβολιαστούν θα μείνουν υπό περιορισμούς. Όσοι εργαζόμενοι μάλιστα ανήκουν στις ομάδες υποχρεωτικού εμβολιασμού και δεν το πράξουν θα απέχουν από την εργασία τους χωρίς αποδοχές.

Σε άδεια άνευ αποδοχών θα τεθούν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις υποχρεωτικές ομάδες εμβολιασμού, εφόσον δεν το πράξουν το επόμενο διάστημα.

«Καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιος διάλογος» δηλώνει ο Δημήτρης Σάββας νοσηλευτής στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Ο Γιώργος Ζωγράφος, διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας στο νοσοκομείο Γεννηματάς, δηλώνει: «Τους υποχρεώνουν τα γεγονότα, ως δώρο για τον εαυτό τους, εδώ οι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι».

Όσοι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ΑΜΕΑ δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι το 16 Αυγούστου από την επόμενη ημέρα θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα ο Αντώνης Μανιτάκης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, επισημαίνει πως: «η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει – με νόμο – μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη δυνατότητα αναστολής εργασίας». Μπορεί δηλαδή να πει σε έναν αρνητή ότι «τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια, ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, καθώς παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, αυτό της υγιούς παροχής εργασιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στις Ιδιωτικές Δομές το ποσοστό εμβολιασμένων ηλικιωμένων είναι 85% και των εργαζομένων 65%. Στις Δημόσιες, 77% είναι οι εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι και 45% οι εργαζόμενοι.

«Είναι υποχρέωση οι εργαζόμενοι να εμβολιαστούν για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τους ανθρώπους που φιλοξενούμε», σχολιάζει ο Ζώης Κολιός, πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών.

Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας.

«Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μονάδες υγείας να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου αναπλήρωσης όσων δεν εμβολιάζονται», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείο Σωτηρία δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε ανεμβολίαστοι στις μονάδες covid».

«Είμαστε ενάντια στον υπ. Εμβολιασμό, θεωρούμε ότι στοχοποιείται το υγεινομικό προσωπικό χωρίς να υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα», επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννακός, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συναντήθηκε ο υπουργός Υγείας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας ζητώντας την στήριξη και την βοήθεια της εκκλησίας στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Η εκκλησία θα κάνει αυτή την προσπάθεια μέσα στη πνευματική της διαδικασία με τρόπο πατρικό και πατερικό», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Εμείς παραμένουμε στην αναζήτηση της αλήθειας συνοδοιπόροι με την εκκλησία», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ο εμβολιασμός είναι το μόνο διαβατήριο για την επιστροφή στα αμφιθέατρα τονίζει ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου: «Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασφαλής οδός, ώστε τα αμφιθέατρα και το campus να αποκτήσουν ξανά τη ζωντάνια που για τόσους μήνες όλοι στερηθήκαμε».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Στόχος είναι ο επίλογος της πανδημίας να μη γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης. Βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι. Αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της Ελευθερίας».

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπονται σε όσες δομές παραβιάσουν τους υγειονομικούς κανόνες που σε περίπτωση υποτροπής φθάνουν τα 200.000 ευρώ

Τα επόμενα βήματα

Στην κυβέρνηση μιλούν για θετικό αποτύπωμα των μέτρων και των κινήτρων στους εμβολιασμούς. Μόνο μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και έως σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 41.200 πολίτες προγραμμάτισαν το ραντεβού τους. Συνολικά τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός τους ανήλθε στις 45.000 και κλείστηκαν 80.000 ραντεβού

Τι ακολουθεί μετά τις εξειδικεύσεις των μέτρων; Τις επόμενες ημέρες θα ετοιμαστεί η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα με διατάξεις να προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου για τις αντικαταστάσεις όσων βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Ταυτόχρονα θα ενταθούν οι συζητήσεις για το ποινολόγιο των υγειονομικών για το οποίο γίνονται εισηγήσεις να μην περιλαμβάνει διαβάθμιση αλλά μόνο την κύρωση της άδειας άνευ αποδοχών.

Έρχονται τις επόμενες ημέρες

*Η νομοθετική ρύθμιση

*Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

*Δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου

*Ποινολόγιο υγειονομικών

*Εισηγήσεις για κοινές κυρώσεις με εργαζόμενους ΜΦΗ

Στην εστίαση

Μέτρα για να λειτουργήσει κανονικά η τουριστική βιομηχανία της χώρας στην καρδιά του καλοκαιριού, παρά την έξαρση της πανδημίας, παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά με εμβολιασμένους.

«Θέλω να πω σε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό μας, την βαριά μας βιομηχανία και με όλα τα επαγγέλματα γύρω από αυτόν, ότι είναι ζήτημα καίριο και πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία να μη δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κλειστοί χώροι

Από τις 16 Ιουλίου ως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς για εμβολιασμένους, στο 85% της χωρητικότητάς τους.

Υπαίθριοι χώροι

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων υπαίθριας ψυχαγωγίας, θα επιλέγουν αν θα καταστήσουν αμιγείς ή μεικτούς τους υπαίθριους χώρους τους.

Η ψηφιακή εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των πελατών είναι έτοιμη.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κανείς να την κατεβάσει, με το που την ανοίγει αναφέρει τη σάρωση QR και αρκεί κανείς να περάσει το κινητό του πάνω από ένα πιστοποιητικό είτε σε χαρτί, είτε σε ψηφιακή μορφή και να μπορέσει αμέσως να έχει το αποτέλεσμα που θέλει».

Τα επίπεδα της επαλήθευσης είναι τρία:

-Πράσινο, εφόσον κάποιος έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο,
-Κίτρινο εφόσον υπάρχει πιστοποιητικό αρνητικού τεστ rapid ή PCR,
-Κόκκινο εφόσον το πιστοποιητικό δεν είναι έγκυρο.

«Πρακτικά φαίνεται εύκολο, από τη στιγμή που είναι εφαρμογή και δεν χρειάζονται πιστοποιητικά και να εκτελεί κάποιος χρέη γραμματέα στην πόρτα», σχολιάζεο ο Χρήστος Κώτσης, επιχειρηματίας εστίασης.

Αμιγείς αθλητικοί χώροι

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς, με ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.

Κίνητρα για τις ένοπλες δυνάμεις

Στρατεύσιμοι και μόνιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια, είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή θα προσέρχονται εθελοντικά για εμβολιασμό. Οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι συνεχείς και οι κυρώσεις αυστηρές για τους παραβάτες με πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 2.000 έως 10.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη, Λία Χριστάρα, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Επιμέλεια: Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: ΕΡΤ