Μπορεί να «κλείδωσε» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένα επαγγέλματα, και όλα να δείχνουν ότι έρχεται η υποχρεωτικότητα και σε άλλους εργαζόμενους, ωστόσο οι αντιδράσεις από τις δηλώσεις στελεχών περί απολύσεων ήταν έντονες όπως και οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που προέκυψαν.

Χθες, Τετάρτη 14/7, Μιχαηλίδου και Γεωργιάδης «έτρεξαν» να κουνήσουν το δάκτυλο και να απειλήσουν για άλλη μία φορά τους πολίτες λέγοντάς τους ότι, «όποιος δεν εμβολιαστεί και ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες όσων πρέπει να εμβολιαστούν, τότε θα απολυθούν».

Μετά από λίγες ώρες, η υφυπουργός Εργασίας ουσιαστικά «αναθεώρησε» όσα είπε, και μίλησε για «λάθος δήλωση»…. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είτε βγαίνουν στελέχη της κυβέρνησης και εκφοβίζουν τον κόσμο, είτε όχι, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς μία τέτοια απόλυση είναι καταχρηστική και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ίδια η διάταξη όπως εξαγγέλθηκε δεν προβλέπει ως κύρωση την απόλυση. Άρα κανείς μη εμβολιασμένος, δεν μπορεί να απολυθεί για το λόγο αυτό.

Μέχρι 16 Αυγούστου, όλοι οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί.

Από 1η Σεπτεμβρίου ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για υγειονομικούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Τιμωρείται όποιος δεν εμβολιαστεί

Όποιος δεν τηρήσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, και δεν εμβολιαστεί, τότε θα υποστεί κυρώσεις.

Συγκεκριμένα:

Άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση και μέχρι να την εκπληρώσουν
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας εργαζόμενος είναι ότι, η άδεια αυτή απαιτεί τη συναίνεση του εργαζόμενου και δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη. Επίσης, δεν υπάρχει εξαίρεση καμία σε έγκυες γυναίκες.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων

Τι σημαίνει αναστολή της σύμβασης εργασίας, σε περίπτωση μη εμβολιασμού
Ο μη εμβολιασμός για άλλους λόγους, πλην αυτών της υγείας, θα επιφέρει μία ουδέτερη περίοδο στην εργασιακή σύμβαση, ακόμα και των δημοσίων υπαλλήλων (νοσηλευτών κτλπ), κατά την οποία ο μεν εργαζόμενος δεν θα παρέχει υπηρεσίες και ο δε εργοδότης δεν θα του καταβάλλει μισθό
άγνωστο αν θα ασφαλίζεται για το χρονικό αυτό διάστημα, αν θα συνυπολογίζεται στην αποζημίωση απόλυσής του, αν θα προσμετράται στην ομαλή εξέλιξη της εργασιακής του σύμβασης.

ΠΗΓΗ: crashonline.gr