Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας έκρουσε "καμπανάκι" κινδύνου για την κλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης το επόμενο διάστημα εν μέσω επιβράδυνσης του ρυθμού εμβολιασμών.
Σε εκτιμήσεις για την επιδημιολογική εξέλιξη της χώρας προχώρησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ακόμα και για 20.000 μολύνσεις στα μέσα ή τέλη Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.
Τόνισε ότι αναμένουμε η επιδημία να κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στη λεγόμενη εκθετική φάση, όπως είπε.
Αναφερόμενος στο ότι επί του παρόντος παρά την άνοδο των κρουσμάτων δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» και πρόσθεσε πως τους προσεχείς μήνες όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού του πληθυσμού καθώς εάν επεκταθεί η πανδημία στους Έλληνες έφηβους, αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά, προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr