Ξαφνικό θέμα προέκυψε στις συνοριακές διαβάσεις των ελληνοαλβανικών συνόρων. Ενώ η Ελλάδα ζητάει ένα απλό rapid test στο τελωνείο, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν το ακριβό μοριακό τεστ, στην πράξη rapid test στην Αλβανία δεν διατίθεται. Κατά συνέπεια οι εισερχόμενοι πρέπει να πληρώνουν το ακριβό τεστ κι ας μην το ζητάει η Ελλάδα.
Τα πιστοποιημένα εργαστήρια της Αλβανίας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν rapid test ή δεν θέλουν για να συνεχίσουν να βγάζουν πολλά χρήματα εις βάρος Βορειοηπειρωτών και Αλβανών μεταναστών.

Από το τελωνείο της Κακαβιάς μπορούν να εισέρχονται 1.500 άτομα την ημέρα, από την Κρυσταλλοπηγή 400 και από το τελωνείο Μαυροματίου 250. Όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να έχουν συμπληρώσει τo “έγγραφο εντοπισμού επιβάτη” προτού εισέλθουν στη χώρα.
Σε κάθε ΙΧ ή φορτηγό γίνεται έλεγχος για το έγγραφο αυτό (την φόρμα PLF) και έλεγχος του “πιστοποιητικού κορονοϊού” που αναφέρει αν κάποιος έχει εμβολιασθεί, έχει νοσήσει, έχει αρνητικό μοριακό τεστ ή αρνητικό rapid test. Αυτά απαιτούνται για όλους τους εισερχομένους άνω των 12 ετών.

ΠΗΓΗ: apenadi.blogspot.com