Καταργείται από σήμερα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στους οποίους δεν παρατηρούνται συνθήκες συνωστισμού. Παράλληλα χαλαρώνουν ακόμα περισσότερο τα μέτρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας να αίρεται και τα self tests να καταργούνται για τους εμβολιασμένους.

Τη μη χρήση μάσκας από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους, όπου όμως δεν υπάρχει συνωστισμός, εισηγήθηκε ομόφωνα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας με την κυβέρνηση να αποφασίζει τα εξής:
Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.

«Η Επιτροπή μας πιστεύει ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο ατομικής προστασίας μας έναντι του κορωνοϊού. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δοθεί το μήνυμα ότι πετάμε τις μάσκες. Η κοινή λογική και η εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δείξει πότε και πού μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα με ασφάλεια, αλλά και σε ποιες συνθήκες η χρήσης της μάσκας παραμένει απαραίτητη», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως επίσης είπε, δεν έχει ξεκινήσει η κουβέντα για να σταματήσουμε να φοράμε τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. «Ξέρουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού σε κλειστούς χώρους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους, αυτό είναι το ένα δεδομένο. Το δεύτερο δεδομένο, προφανώς δε μιλάμε για μέσα στο σπίτι μας, μιλάμε για δημόσιους εσωτερικούς χώρους, γιατί σε ένα σπίτι προφανώς δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα ή και σε ένα γραφείο ακόμα, όταν δεν έχεις επαφή με το κοινό, εφόσον στο γραφείο είναι 2 ή 3 υπάλληλοι, οι οποίοι είναι όλοι εμβολιασμένοι και εκεί θα μπορούσε δυνητικά να συζητηθεί να μη φορούν μάσκα», εξήγησε.

Επίσης από 28 Ιουνίου εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας ισχύουν τα παρακάτω:

- Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

- Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

- Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

- Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με την τηλεργασία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς,ανακοίνωσε ότι στον δημόσιο τομέα μπορούν να επανέλθουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εργασίες τους όσοι εργαζόμενοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου (κατηγορία α') θα πρέπει να εργάζονται σε θέσεις όπου δεν έχουν επαφή με το κοινό, ενώ για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα υπάρχει απόφαση κατά περίπτωση.

Επιπροσθέτως, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στο Δημόσιο και συστήνεται η εξυπηρέτηση με προγραμματισμένα ραντεβού, ωστόσο το μέτρο δεν είναι αποκλειστικό και οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν οργανισμούς και χωρίς ραντεβού. Θα ισχύει όμως ό,τι και στο λιανεμπόριο δηλαδή, ένα άτομο ανά 16 τ.μ. με χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν υπάρχουν ουρές.