Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον της Κόνιτσας εκφράζει η Δημοτική Κοινότητα Κόνιτσας, με πρόεδρο τον Μάκη Χατζηεφραιμίδη, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, της μοναδικής τράπεζας που έχει απομείνει στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πριν μερικά χρόνια, στην Κόνιτσα, έκλεισαν οι Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας και ακολούθησαν η Εφορία, το ΙΚΑ και το τελωνείο. Πριν έξι μήνες ήρθε και το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, και τώρα του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς. Την ίδια ώρα, όπως περιγράφεται, «πολλές υποδομές καρκινοβατούν».

«Μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, μπαίνει λουκέτο στις υπηρεσίες και έτσι ο πολύπαθος τόπος μας φθίνει με προοπτική το μαρασμό του. Αυτός ο τόπος που ’με νύχια και με δόντια’ κατάφερε για πολλά χρόνια να σταθεί όρθιος, με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας σε όλα της τα επίπεδα, οδηγείται σε κατάρρευση» τονίζεται.

«Ίσως οι πολίτες της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας και οι πάσης μορφής θεσμικοί φορείς των Ιωαννίνων εν προκειμένω, να μη κατανοούν την τεράστια ζημιά που γίνεται στην παραγωγή και την όλη παραγωγική διαδικασία, όταν κάθε νομός έχει μόνο μία πόλη και η ενδοχώρα του είναι κενή χωρίς ενεργό πληθυσμό. Πόσοι κάμποι έμειναν ακαλλιέργητοι, επειδή το ανθρώπινο δυναμικό έφυγε, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω. Πόσα κοπάδια ξεπουλήθηκαν, επειδή δεν υπάρχει ενεργός πληθυσμός στην ύπαιθρο, και έτσι χρόνο με τον χρόνο το παραγωγικό οικοδόμημα κατέρρευσε. Είναι δεδομένο ότι και η ποιότητα ζωής των πολιτών του κέντρου υποβαθμίζεται, με τη συνεχή μετακίνηση οικογενειών από την περιφέρεια της περιφέρειας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας» είναι τα εύλογα ερωτήματα-ζητήματα που θέτει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κόνιτσας.

Ο κ. Χατζηεφραιμίδης ζητά από την πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες όχι μόνο για να μην κλείσει και το τελευταίο τραπεζικό υποκατάστημα αλλά για «να σταματήσει ο κατήφορος της Κόνιτσας».

ΠΗΓΗ: https://typos-i.gr/