ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ


Αθήνα, 31 Μαΐου 2021

Η ιστορία της αποτέφρωσης στην Ελλάδα και οι λόγοι για τους οποίους μία τέτοια πρακτική που στην Ευρώπη ακολουθείται πάνω από έναν αιώνα, αργοπόρησε τόσα χρόνια στη χώρα μας, ήταν το βασικό θέμα της εκπομπής της ΕΡΤ1 «Κεραία». Η εκπομπή που παρουσιάζει η Ρέα Βιτάλη μεταδόθηκε χθες, Κυριακή. Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, ξεδιπλώθηκε το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν την επιλογή για το «αντίο» από τη ζωή, στην ίδια τους την πατρίδα και όχι σε μια χώρα του εξωτερικού, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.

Η εκπομπή παρουσίασε την ξενάγηση του πρόεδρου της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, κ. Αντώνη Αλακιώτη, στους λιτούς και εντυπωσιακούς χώρους του Αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας. Ο κ. Αλακιώτης μίλησε για τον πολυετή του αγώνα και για το πώς κατάφερε να λειτουργήσει τελικά αποτεφρωτήριο στη χώρα μας, εκπληρώνοντας έτσι την υπόσχεσή του στον φίλο του ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη. Ο γνωστός ζωγράφος έφυγε από τη ζωή το 2004 και η τελευταία του επιθυμία εκπληρώθηκε σε αποτεφρωτήριο της Βουλγαρίας.

Επίσης, στην εκπομπή μίλησαν η δικηγόρος Λούσυ Κιουσοπούλου ,ο πρόεδρος των ιατροδικαστών Γρηγόρης Λέων, ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, ο εικαστικός Μάριος Βουτσινάς για την αποτέφρωση του πατέρα του Ανδρέα Βουτσινά, ενώ μαζί με τη Ρέα Βιτάλη ήταν ο θεατράνθρωπος του αρχαίου δράματος Γιάννης Μετζικώφ, που έκανε μαεστρικά τη ζεύξη ανάμεσα στα ταφικά έθιμα της αρχαιότητας και στο σήμερα.