ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Άρτας για το Γεφύρι της Πλάκας

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

Η αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτελεί δίχως αμφιβολία, ένα εμβληματικό έργο που προχώρησε χάρη στην ενότητα των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.

Η δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του ίδιου του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την άμεση αναστήλωσή του έγινε πράξη.

Με την πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, αγαστή συνεργασία κυβέρνησης, επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων, αλλά και με σύσσωμη τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας.

Με την αξεπέραστη μαστοροσύνη του πρωτομάστορα, Θανάση Πόραβου, και των πετράδων, που, χειμώνα – καλοκαίρι, με ήλιο και βροχή, σμίλεψαν την πέτρα και έστησαν ολόρθο το Γεφύρι

Με την καταλυτική συνεχή προσπάθεια της Αρτινής υπουργού, Όλγας Γεροβασίλη και του ένθερμου φίλου της περιοχής μας, υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη.

Ένα ιστορικό τοπόσημο, όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της χώρας και των Βαλκανίων, ένα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής αξίας και ομορφιάς μνημείο, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το Γεφύρι της Πλάκας, στέκει ξανά εκεί, πάνω από τον ποταμό Άραχθο, για να μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει βούληση, προσήλωση και πίστη στις δυνάμεις μας.

Δυστυχώς, αυτή η βούληση δεν φαίνεται να υπάρχει στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία απλά αρέσκεται στο να οικειοποιείται το έργο άλλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του τότε Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, είχε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, με αποκορύφωμα την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την προγραμματική σύμβαση ανακατασκευής της ιστορικής Γέφυρας, στις 15 Φεβρουαρίου 2019, στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, από τους τρεις υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και Πολιτισμού, το Ε.Μ.Π, τους δύο Περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας και των δημάρχων Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας. Πριν την υπογραφή αυτού του μνημονίου ο Υπουργείο Υποδομών είχε δεσμεύσει το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ, από τις δημόσιες επενδύσεις, για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου και την ανάπλαση της περιοχής.

Δυστυχώς, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., το εγχείρημα έχει παγώσει και η σημερινή κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, κωφεύει στο δίκαιο αίτημα των φορέων Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας στην Κοιλάδα του Αχελώου, να υπάρξει συνέχεια.

Διότι, όπως αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής Άρτας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σε Ερώτηση που κατέθεσε και συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ της Περιφέρειας Ηπείρου, για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα στα έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στην Άρτα, «Η Πολιτεία οφείλει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Ιδίως όταν πρόκειται για δίκαια, αυτονόητα αιτήματα, που αφορούν έργα που αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης για περιοχές που είχαν εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες».

Παρά την νέα προσπάθεια απομόνωσης και εγκατάλειψης της περιοχής μας από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το γεγονός ότι το έργο της αποκατάστασης της Γέφυρας της Πλάκας απέσπασε τι βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά, European Heritage Awards / Europa Nostra 2021, μας γεμίζει περηφάνια ως Ηπειρώτες και μας δείχνει το δρόμο για τις μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζονται στον τόπο μας.

Με πίστη στις δυνάμεις της προόδου και της δημιουργίας μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ν. Άρτας