Πάνω από 3500 είναι οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο σε δομές φιλοξενίας και στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία ΙΙ», με το ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης να είναι κρίσιμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, χτες έγινε διαδικτυαική συνεδρίαση της αστικής ομάδας εργασίας για ζητήματα δημογραφίας και κοινωνικής προστασίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Την ομάδα αυτή συντονίζει ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κατά τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ έκανε λόγο για «εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας».

Η ομάδα εργασίας συζήτησε τη διασύνδεση και τον συντονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών όμορων Δήμων, των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν παρουσία στις δομές φιλοξενίας με το Διαπολιτισμικό Κέντρο «Ακαδημία» του Δήμου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κέντρο αυτό είναι κομβικής σημασίας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα δίνεται η καταγραφή και διαβίβαση αιτημάτων της αφρικανικής κοινότητας της δομής Κατσικά προς τη διοίκηση της εν λόγω δομής και προς τον Δήμο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα αιτήματα αυτά αλλά και για την επίλυσή τους, δεν παρουσιάζονται στην ανακοίνωση.

Στην αστική ομάδα εργασίας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας, των δομών Δολιανών-Αγ. Ελένης, Κατσικά και Φιλιππιάδας, του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), των δομών Κατσικά και Δολιανών-Αγίας Ελένης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του EASO, των Παιδικών Χωριών SOS, καθώς και των Solidarity Now, ASB, ICSD, INTERSOS Hellas, ARSIS, GCR και του Κέντρου Νέων Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: typos-i.gr